Hur kan träning minska ångest?

Ångest är ett vanligt psykiskt tillstånd som drabbar miljontals människor världen över. Symtom kan inkludera överdriven oro, nervositet och känslor av spänning eller rädsla. Träning har visat sig vara ett effektivt sätt att hantera ångestsymtom och förbättra den allmänna mentala hälsan.

Men hur kan du träna för att dämpa din ångest? Det finns ju många olika typer av aktiviteter som kan vara mer eller mindre lämpade för dig och dina behov. Vi ska ta en titt på vilken form av träning som kan minska ångest så att du kan välja rätt!

Vad är ångest?

Ångest är en psykisk störning som kan orsakas av en mängd olika faktorer. Du kan lida av ångest på grund av genetik, hjärnans kemi och stress. Symtom kan inkludera överdriven oro, känslor av nervositet eller obehag och fysiska symtom som ökad hjärtfrekvens, svettning och darrningar såväl som stickningar i fötter och fingrar. Ångest kan avsevärt påverka en persons livskvalitet och störa dagliga aktiviteter.

Hur minskar träning ångest?

Träning har visat sig vara ett effektivt sätt att hantera ångestsymtom på. Det finns flera saker som träning ger och som minska ångest.

Frisättning av endorfiner: Träning utlöser frisättningen av endorfiner som är kemikalier som främjar känslor av lycka och välbefinnande. Dessa endorfiner kan hjälpa till att minska känslor av ångest och förbättra humöret. Om du lider av depression så är detta också en stor hjälp.

Distraktion: Träning kan fungera som en hälsosam distraktion från oroliga tankar och oro. Att fokusera på fysisk aktivitet kan hjälpa till att bryta den cirkel av negativt tänkande som ofta följer med ångest. Om du tränar med andra så blir det ju även en social aktivitet som du mår bra av.

träna tillsammans
När vi tränar tillsammans blir vi gladare och starkare!

Minskning av kortisol: Kortisol är ett stresshormon som är förknippat med ångest. Träning kan hjälpa till att minska kortisolnivåerna vilket kan leda till en minskning av ångestsymtom. Detta samtidigt som ditt immunförsvar stärks så att du orkar med!

Ökat självförtroende: Regelbunden träning kan bidra till att förbättra självförtroendet och självkänslan. Detta ökade självförtroende kan hjälpa individer att känna mer kontroll över sina liv och bättre rustade att hantera ångestsymtom.

 

Kör HIIT på ett löpband för att dämpa din ångest!

Typer av träning för ångest

Alla typer av träning är inte lika effektiva för att minska ångest. Här är några av de mest fördelaktiga träningsformerna:

1. Aerob träning: Aerob träning, som löpning, simning eller cykling, är ett utmärkta sätt att minska ångest. Dessa typer av övningar ökar hjärtfrekvensen och blodcirkulationen vilket kan utlösa frisättningen av endorfiner och minska kortisolnivåerna. Du kan träna i grupp eller köra HIIT på ett löpband hemma.

2. Yoga: Yoga är en träningsform som kombinerar fysiska ställningar med djupandning och avslappningstekniker. Yoga har visat sig vara effektivt för att minska ångest och förbättra den allmänna mentala hälsan.

3. Tai Chi: Tai Chi är en kinesisk kampsport som kombinerar långsamma och flödande rörelser med djupandning och meditation. Tai Chi har visat sig vara effektivt för att minska ångest och förbättra den allmänna mentala hälsan.

4. Styrketräning: Styrketräning kan bidra till att förbättra självförtroendet och självkänslan vilket kan hjälpa till att minska ångestsymtom. Dessutom kan styrketräning hjälpa till att minska kortisolnivåerna och öka endorfinnivåerna. Om du tränar styrka och kombinerar detta med periodisk fasta så kan det också leda till att du bränner bort mer fett och gifter som påverkar dig både fysisk och mentalt.