HIIT träning på löpband – Börja med intervaller på löpbandet?

HIIT (High Intensity Interval Training) är inget nytt koncept. Om du är intresserad av kost och kanske sysslar med periodisk fasta så har du säkert fått rådet att avsluta fastaperioden med HIIT-träning. Det här är en intensiv form av träning som också kan kallas för intervallträning.

Vad är HIIT träning?

HIIT träning går ut på att du under en kortare stund ger max. Det kan vara löpning, hoppa hopprep eller styrketräning där du når failure. Därefter vilar du och sedan kör du igen. Detta upprepas ett visst antal gånger i enlighet med din plan.

Du kan köra HIIT på ett löpband och det är inte svårt. Det går att anpassa träningen till din kapacitet. Det fina med den här träningen är att du snabbt är klar med ditt pass. Istället för att lägga en timme på ditt träningspass kan du vara klar på 20 minuter eller ännu mindre.

Går du ner i vikt snabbare med intervaller?

Det går absolut att gå ner i vikt snabbare med HIIT träning. Det är också därför som många väljer den här typen av intervaller. Om du kör igång träningen mot slutet av en fasta så kan det också vara så att HIIT stimulerar de positiva processerna i kroppen på cellnivå.

Du drar igång förbränning. Inte bara av fett utan även av sådant som kroppen behöver städa ut på cellnivå. Det fina är att den här förbränningen sedan fortsätter i din kropp resten av dagen. Inte på max förstås men du kan få en högre nivå av naturlig fettförbränning efter att ha kört HIIT på löpbandet eller på annat sätt.

Hur kör du HIIT löpning på löpband?

Grundkonceptet går ut på att du kör värmer upp, kör max, vilar och sedan varvar max och vila i intervaller. Ta en titt på följande schema för att förstå hur det fungerar med HIIT på löpband. Du kan skriva ut det och hänga upp på ditt löpband för att hålla koll på intervallerna.

Tid Aktivitet
0.00-5.00 minuter Värm upp med snabb gång
5.00-5.30 minuter Spring på max
5.30-7.00 minuter Stå med fötterna på sidorna och vila 90 sekunder
7.00-7.30 minuter Spring på max
7.30-9.00 minuter Stå med fötterna på sidorna och vila 90 sekunder
9.00-9.30 minuter Spring på max
9.30-11.00 minuter Stå med fötterna på sidorna och vila 90 sekunder
11.00-11.30 minuter Spring på max
11.30-13.00 minuter Stå med fötterna på sidorna och vila 90 sekunder
13.00-13.30 minuter Spring på max
13.30-15.00 minuter Stå med fötterna på sidorna och vila 90 sekunder
15.00-15.30 minuter Spring på max
15.30-17.00 minuter Stå med fötterna på sidorna och vila 90 sekunder
17.00-17.30 minuter Spring på max
17.30-19.00 minuter Stå med fötterna på sidorna och vila 90 sekunder
19.00-19.30 minuter Spring på max

 

Här är en mycket bra video som visar dig denna HIIT träning på löpband:

 

När du är klar har du tränat 20 minuter men det kan ge så mycket mer än att till exempel springa med en lugnare takt lika länge.

Håll koll på pulsen under HIIT pass

Det kan vara bra att hålla lite koll på pulsen under ett HIIT träningspass. Rekommendationen är att hålla sig på 70-90 procent av din max-puls under högintensitetsträningen. När du vilar ska du ligga på cirka 55-65 procent av din högsta puls.

Vad är din maxpuls?

Maxpulsen, eller MHR som man säger på engelska kan räknas ut på följande sätt:

MHR = 220 – din ålder.

Om du är 40 år gammal så är din maxpuls 180, det vill säga 180 slag per minut.

HIIT intervall träning

Funkar det på varje löpband?

Ja, du kan träna HIIT intervaller även på ett enklare löpband. Det du ska tänka på är att det kanske inte har stöd för den hastighet som du vill komma upp i. Om det går att köra backträning på löpbandet kan det göra det lite enklare att få rätt motstånd när du kör på max.

Se också på hur du ska hålla i dig när du hoppar av löpbandet som rullar för att stå på sidorna. Här kan du behöva testa dig fram lite. Kanske drar du ner lite på hastigheten för att sedan hoppa av. Det är skönt att ha handtag att ta stöd i när du gör detta.

Hur känns det att träna HIIT på löpband?

Det blir snabbt ganska svettigt och det är roligt att köra HIIT på löpband. Du kommer att märka av muskler som du annars inte känner av vanlig löpträning. Det kan till exempel ta lite mer i rumpa och mellan rumpa och lår när du kör HIIT intervallträning.

Kan vara klokt att ha en massagepistol redo efter passet för att mjuka upp musklerna lite så att det inte blir för svårt att röra på sig dagen efter!

Leave a Comment