I vilka växter finns vitamin B12?

Vitamin B12 är ett viktigt vitamin som hjälper till att stödja en mängd olika kroppsfunktioner. Det finns i animaliska produkter som kött, fisk, fågel, mjölk och ägg. Vitaminet kan också finnas i vissa växtbaserade livsmedel. Även om det är sant att vitamin B12 inte finns naturligt i växtbaserade livsmedel så finns det några viktiga växter som innehåller detta viktiga näringsämne.

Om du är vegan eller vegetarian så är det viktigt att du tar reda på vilka växter som har vitamin B12 eftersom detta är ett så pass viktigt vitamin. Om du inte får i dig tillräckligt kan det leda till hälsoproblem som depression, stickningar i fötter och mer. Dessutom behöver du ju få tillräckligt av alla vitaminer och mineraler för att ha energi och må bra.

Några exempel på växter som har B12

Den första växten på listan är spirulina. Denna blågröna alg är en av de mest näringstäta livsmedel i världen och är en stor källa till vitamin B12. Studier har funnit att spirulina innehåller mer än 50 % av det rekommenderade dagliga värdet av vitamin B12 per 3,5 uns vilket gör det till en utmärkt växtbaserad källa till detta viktiga vitamin.

Dessutom är spirulina rik på andra vitaminer och mineraler. Så detta är ett utmärkt val för människor som vill öka sitt intag av vitaminer och mineraler. Lägg till detta att du får hjälp med detox när du använder dig av spirulina och du har ett riktigt bra verktyg för din hälsa!

Nästa växt på listan är nori. Nori är en typ av tång som oftast används för att slå in sushi med, men det är också en stor källa till vitamin B12. Ett enda ark nori innehåller cirka 25 % av det rekommenderade dagliga värdet av vitamin B12 vilket gör det till ett utmärkt val för veganer och vegetarianer som vill öka sitt intag av detta viktiga näringsämne. Dessutom är nori en stor källa till andra vitaminer och mineraler som jod, kalcium och järn.

 

Du måste inte ta kapslar för att få i dig B12 då det finns i växter du ändå vill äta!

Den tredje växten på listan är chlorella. Chlorella är en typ av encelliga grönalger som är populär i många hälsokretsar för sin rikedom av vitaminer och mineraler. Studier har funnit att chlorella är en utmärkt källa till vitamin B12. Med en enda tesked får du cirka 10 % av det rekommenderade dagliga värdet. Dessutom är chlorella rik på andra vitaminer och mineraler såsom järn, magnesium och zink.

Den fjärde växten på listan är tempeh. Tempeh är en typ av fermenterad sojabönkaka som är populär i många veganska och vegetariska rätter. Det är en fin källa till protein och fiber och det är också en god källa till vitamin B12. En enda kopp tempeh innehåller cirka 10 % av det rekommenderade dagliga värdet av vitamin B12.

Slutligen är den femte växten på listan näringsjäst. Näringsjäst är en typ av inaktiverad jäst som är populär i veganska och vegetariska rätter. Den har en ostliknande och nötaktig smak som är populär i många rätter. Studier har funnit att näringsjäst är en stor källa till vitamin B12.  Med en enda matsked får du cirka 50 % av det rekommenderade dagliga värdet. Dessutom är näringsjäst en stor källa till andra vitaminer och mineraler såsom järn, zink och selen.

Nu vet du vilka tillskott och växter du bör satsa mer på om du inser att du riskerar brist på B12 men helst får vitaminet via kosten!