4 sätt att aktivera vagusnerven och minska stressen

Kroppens största nerv, vagusnerven, kan vara nyckeln till hur du mår. När vi är i viloläge så är det vårat parasympatiska nervsystem som aktiveras. Men du ska veta att du kan få denna aktivering på ett effektivare sätt om du stärker din vagusnerv. Det är nämligen denna nerv som drar igång det parasympatiska nervsystemet!

Det kanske låter enkelt och visst kan vi gå in på detta mer i detalj för att förklara saker som hur man kan läka nervsystemet genom att syssla med vagusnerven massage och mer. Men här är syftet att visa dig hur du på 4 sätt kan få en starkare vagusnervfunktion och därmed minska på stressen. Kom ihåg att stress är superdåligt för din hälsa!

Vad är vagusnerven?

Vagusnerven kan beskrivas som en signalväg mellan dina inre organ och din hjärna. Det är som sagt denna nerv som aktiverar ditt parasympatiska nervsystem. När du aktiverar denna nerv så är det som att trycka på en anti-stress-knapp.

Vagusnerven går från hjärna och ner via nacke till bröst, diafragma, hjärta och lungorna. Den här nerven går att träna i likhet med en muskel. Om aktiviteten i din vagusnerv förbättras så kan det ge dig snabbt lugn och ro. Du mår bättre helt enkelt.

Med hög vaguston (god aktivitet i vagusnerven) kommer din kropp att reglera systemen som håller dig frisk på ett bättre sätt.

Du får skydd för:

  • Hjärta
  • Immunförsvar
  • Kärlsystem

4 sätt att stärka vagusnervens funktion

  1. Vagusnerven massage – Aktivera vagusnerven med massage

Massage är superbra för vår hälsa och även en metod för att stärka vagusnerven. Du kan få mer vagusnerven massage i vardagen med massageverktyg. Du kan vända dig till Sthml Stockholm för massage Stockholm kan bjuda på. Du kan be vänner och familj om hjälp. Det här är ett bra sätt att lugna nervsystemet på.

Med verktyg som en bra massagepistol, massagedynor, massagekuddar och liknande produkter är det inte så svårt att få massage regelbundet. Det här ger god stimulering av vagusnerven. Det är klart att det kan vara stor skillnad på massage du själv ordnar med och den som ges av ett proffs. Det ena behöver inte utesluta det andra!

vagusnerven massage

  1. Periodisk fasta

Det finns studier som visar att periodisk fasta kan stimulera vagusnerven. Det här är verkligen goda nyheter. Om du väljer att jobba med periodisk fasta för ett svagt immunförsvar får du en extra skjuts av att minska på stressen tack vare stimuli av vagusnerv!

  1. Träning

Det är också bra för din vagusnerv att du tränar. Det kan vara snabba promenader, HIIT träning på löpband, simning och allt det som du tycker om att göra. Huvudsaken är att du rör på dig och att du gör det regelbundet. Det kan leda till reducerad stress på kort tid.

  1. Skratta

Om du skrattar mera kan du leva längre. Du kan också leva stressfritt för skrattet är med och aktiverar vagusnerven så att den stärks. Det är med andra ord väldigt bra att se till att skratta dagligen. Du får det önskade resultatet även om du tvingar dig själv att skratta. Börja med skrattyoga om det blir för svårt hemma ensam framför spegeln.

vagusnerv stress
Känn dig lugn och stressfri med starkare vagusnerv funktion!

Leave a Comment