Har du dålig andedräkt? Det här testet ger dig svaret…

Man kan inte känna lukten av sin egen andedräkt och tur är det för de flesta har då och då riktigt illaluktande andedräkt och det skulle vara rätt så jobbigt att ständigt bli påmind om detta. Men samtidigt så är det förstås så att man gärna vill veta om andra kanske stör sig på lukten som kommer från ens mun.

Här är ett test på dålig andedräkt. Välj det som stämmer bäst in på dig och räkna ihop antal A, B och C och läs svaret härnedan. Om du inser att du faktiskt kan ha problem med dålig lukt i munnen så ska du inte deppa. Det finns snabba lösningar som gör att folk återigen närmar sig för att höra vad du har att säga.

dålig andedräkt

Dela detta test på Facebook och berätta vad du fick flest av. Du kan också välja att utföra testet åt en annan person men får då hoppa över frågorna med praktiska saliv och utandningslufttest.

1. Hur smakar det just nu i din mun?
A. Tandkräm och munvatten
B. Ingen särskild smak
C. Starkt och en aning surt, känner fortfarande av vitlöken från igår…

2. Slicka på insidan av din arm och vänta en stund… När saliven har torkat så luktar det som:
A. Som armen
B. Svagt surt som saliv
C. Usch!

3. Andas in i en kopp, lukta sedan i koppen, du får en doft av:
A. Vanlig andedräkt
B. Morgonandedräkt
C. Avföring

4. När borstade du sist tänderna?
A. I morse
B. Två till tre dagar sedan
C. Jag sköljer med ammoniumklorid en gång per månad

5. Vad är en tungskrapa?
A. En skrapa man rengör tungan med
B. Något som en jag känner använder sig av
C. En skrapa som väger mycket

tungskrapa

6. Har du någonsin fått höra att du borde ta ett tuggummi eller borsta tänderna?
A. Bara då någon vill bjuda
B. Det händer rätt ofta
C. Det är ett jädra tjat om tuggummin hela tiden…

7. Hur skulle du beskriva din munhälsa?
A. Jag tar hand om mina tänder och mitt tandkött
B. Jag har ofta tandköttsinflammation men det är under kontroll
C. Jag har inte råd med implantat så det är lite svårt att äta hårda saker

8. Du röker eller snusar
A. Aldrig!
B. Någon gång ibland
C. Dagligen

9. Du dricker kaffe
A. Någon gång ibland
B. Varje morgon
C. Varje halvtimme

 

Du har inga större problem med din andedräkt och det är du antagligen medveten om. Ibland kan det lukta mindre gott från din mun då du har ätit något kryddstarkt eller inte har druckit på länge, men i och med att du har så pass god munhygien så har du för det mesta helt okej andedräkt.

Flest B

Du har antagligen lite problem med munhygienen och det kan vara klokt att investera i tandborste, tandkräm, munvatten och andra produkter som gör det lite lättare för dig att hålla rent mellan tänder. Det positiva är att du inte behöver göra särskilt mycket för att det ska bli skillnad då du åtminstone vet hur man borstar tänderna och vad en munskrapa är.

Flest C

Ta inte illa upp nu men det är inte många som i nyktert tillstånd gillar att komma alltför nära din mun. Om du fortfarande har tänder kvar så är du inte särskilt noga med att ta hand om dessa. Det är verkligen hög tid att du gör något åt den dåliga lukten både för din egen skull och för de som finns i din närhet![/FBShareToUnlock]

Möjliga åtgärder

Det finns en hel del att göra mot dålig andedräkt. Till att börja med så kan det vara klokt att besöka en tandläkare eller tandhygienist för att se hur tandköttet mår och för att börja behandla munhygienproblem som kan orsaka den dåliga lukten. Börja använda ett munvatten som stabiliserar bakteriefloran i din mun, det finns bra naturliga produkter i hälsokostbutiker online, och ta även en titt på din kost.

Munhygien och god munhälsa innebär att man borstar tänderna morgon och kväll, använder sig av ett bra munvatten som stabiliserar bakteriefloran i munnen. Tandtråd och tungskrapa kan också vara bra hjälpmedel.

Man kan ju inte sluta äta vitlök, vattenmelon, kött, fisk, mejeriprodukter och annat bara för att det kan ge dålig andedräkt men man kan förstås försöka att variera sin kost och även se till att dricka ordentligt. En torr mun luktar sällan särskilt gott så ta med en flaska att förfriska med jämna mellanrum med.

Du kan också tugga på kummin, kaffebönor, anis, fänkålskärnor eller helt vanligt tuggummi. Men tänk på att en hungrig mage också kan leda till dålig lukt så börja inte tugga tuggummi om den verkliga orsaken till lukten är att du inte har ätit ordentligt.

 

Leave a Comment