Hur hänger kaffe och ångest ihop?

Kaffe är en av de mest konsumerade dryckerna i världen med miljontals människor som börjar dagen med en kopp rykande java. I Sverige är det en självklarhet att dricka åtminstone två koppar per dag. Vissa dricker mycket mer än så och vi är rentav stolta över att vara en kaffedrickande nation.

Men för vissa människor kan kaffedrickandet leda till känslor av ångest och nervositet. Om du upplever att du har ångestladdade tankar efter att ha druckit en kopp kaffe så inbillar du dig inte. Det finns helt klart ett samband mellan kaffe och ångest som vi ska kika lite närmre på.

Vetenskapen bakom sambandet mellan kaffe och ångest

Kaffe innehåller ämnet koffein som är ett naturligt stimulerande medel som är känt för att öka vakenhet och energinivåer. Koffein verkar genom att blockera adenosin i kroppen. Detta är en signalsubstans som främjar sömn och avslappning. När adenosin blockeras frigör hjärnan andra signalsubstanser som dopamin och noradrenalin och det kan leda till ökad upphetsning och en känsla av välbefinnande. Precis så som du kan känna dig efter att ha druckit en kopp kaffe.

Men koffein kan också ha negativa effekter på kroppen. Detta särskilt för personer som är känsliga för dess effekter. Hos vissa människor kan koffein orsaka skakningar, nervositet och känslor av ångest. Detta beror på att koffein stimulerar produktionen av kortisol som är ett hormon som frisätts som svar på stress. Höga nivåer av kortisol kan leda till känslor av ångest och spänning. Du kan till och med få problem med stickningar i fötterna på grund av ditt höga kaffeintag och medföljande stress!

Forskning har också visat att koffein kan påverka kroppens produktion av GABA som är en signalsubstans som hjälper till att reglera ångestnivåerna. Studier har funnit att koffein kan minska mängden GABA i hjärnan vilket då leder till ökad ångest och nervositet.

Hur mycket kaffe är för mycket?

Mängden kaffe som kan orsaka oro varierar från person till person. Vissa människor kan konsumera stora mängder kaffe utan att uppleva några negativa effekter medan andra kan uppleva ångest och skakningar efter bara en kopp. Det här är som med mycket annat i livet. Hur mycket NAC, sprängticka, vitamin C och falukorv kan du konsumera?

Experter rekommenderar att vuxna inte konsumerar mer än 400 milligram koffein per dag. Det motsvarar ungefär fyra koppar kaffe. Men för personer som är känsliga för koffein kan även små mängder leda till känslor av ångest och nervositet. Du kanske inte ens ska dricka en kopp kaffe per dag.

 

För mycket kaffe kan göra det svårt att sova!

Symptom på kafferelaterad ångest

Om du är känslig för effekterna av koffein kan du uppleva flera symtom efter att ha druckit kaffe. Jobbigast blir det om du har flera symptom samtidigt.

Dessa symptom kan inkludera:

  • Skakningar
  • Snabba hjärtslag
  • Nervositet och ångest
  • Huvudvärk
  • Sömnlöshet
  • Matsmältningsproblem som illamående och diarré
  • Hantera kafferelaterad ångest

Om du upplever ångest efter att ha druckit kaffe eller då du tar bantningspiller med koffein så finns det flera steg du kan vidta för att hantera dina symtom.

Här är några tips:

1. Begränsa ditt koffeinintag: Om du är känslig för koffein så bör du överväga att minska mängden kaffe du dricker varje dag eller byta till koffeinfritt kaffe.

2. Drick vatten: Dricksvatten kan hjälpa till att späda ut koffeinets effekter och minska ångestkänslorna.

vattenglas
Drick vatten istället!

3. Ät en balanserad kost: Att äta en kost som är rik på näringsämnen som magnesium, C vitamin, D vitamin och vitamin B kan hjälpa till att minska ångest och nervositet. Du kan också se på särskilda kosttillskott som sprängticka.

4. Träna regelbundet: Regelbunden motion kan hjälpa till att minska stress och ångestnivåer. Lär dig mer om HIIT och motståndsträning och se på kombinationen av träning och fasta för att förbättra din mentala hälsa.

5. Få tillräckligt med sömn: Brist på sömn kan öka känslor av ångest och nervositet så det är viktigt att få tillräckligt med sömn varje natt. Om du inte slutar med kaffet kan du åtminstone sluta dricka det nära läggdags.