Hur mycket A vitamin är för mycket?

Vitamin A spelar en viktig roll för vår hälsa, men för mycket av detta vitamin kan leda till allvarliga hälsoproblem. Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som behövs för synen, hudens hälsa och för ett friskt skelett. Det finns i en mängd olika livsmedel som lever, morötter, sötpotatis, grönkål, spenat och paprika.

Om du vill få i dig mer A vitamin för att du tänker att det kommer att vara bra för din syn och hud så kan det vara smart. Men du bör inte överdriva. Det finns en gräns för hur mycket extra vitamin A din kropp kan hantera!

För mycket A vitamin kan ge hälsoproblem

Även om det är viktigt att få i sig en tillräcklig mängd vitamin A så kan intag av för mycket, som nämnt i inledningen, orsaka en mängd olika hälsoproblem. För mycket vitamin A kan leda till toxicitet, ett tillstånd som kallas hypervitaminos A. Symtom på hypervitaminos A inkluderar:

  • Illamående
  • Huvudvärk
  • Ledvärk
  • Torr hud
  • Håravfall
  • Trötthet.

I extrema fall kan det leda till leverskador, skelettdeformiteter och fosterskador. Detta är viktigt att vara medveten om när du är gravid eller om du försöker bli gravid. Var alltid uppmärksam om förändringar som inträffar när du börjar med ett kosttillskott. Om du får stickningar i fötter, plötsligt drabbas av depression eller något annat sker så kanske det kan kopplas till ditt intag av vitamin i för stora mängder.

Hur mycket A vitamin ska du ta?

Det rekommenderade dagliga intaget av vitamin A är 900 mikrogram för män och 700 mikrogram för kvinnor. Det är viktigt att notera att denna rekommendation gäller för den typ av vitamin A som finns i animaliska livsmedel som lever, ägg och mejeriprodukter. Det rekommenderade dagliga intaget av provitamin A-karotenoider (som finns i växtbaserade livsmedel som morötter, sötpotatis och spenat) är 3 000 mikrogram för både män och kvinnor.

Var medveten om hur mycket vitamin A du kan ta per dag!

 

Hur säkrar du ett korrekt intag av vitaminet?

Det bästa sättet att säkerställa att du får i dig rätt mängd vitamin A är att äta en balanserad kost som innehåller en mängd olika livsmedel. Att äta en mängd olika frukter och grönsaker, såväl som magra proteiner, är det bästa sättet att säkerställa att du får i dig rätt mängd vitamin A. Att äta en balanserad kost hjälper dig också att få i dig andra viktiga vitaminer och mineraler som är nödvändiga för optimal hälsa.