Ökad vikt förändrar hjärnan

Varför är det så svårt att hålla vikten då du äntligen har nått en nivå som du trivs med? Det här är en fråga som många som har bantat ställer sig. Att det fungerar med bantningspiller, en ny diet och mer motion råder det inga tvivel om. Men så kommer den där brytpunkten då du plötsligt återgår till den livsstil som leder till övervikt. Det kan du tacka din hjärna för!

En kamp emot naturen

Problemet för många med stark övervikt är att den en gång utvecklades. Kroppen och vår hjärna fungerar på så vis att den grund som en gång läggs får stor betydelse för resten av livet. Omställningar i ämnesomsättningen blir permanenta och det är det otroligt svårt att göra något åt. Om fetma får etablera sig så blir den antagligen permanent.

Med bantningspiller så kan det gå bättre

Det finns rön som tyder på att moderna bantningspiller kan få effekt även då en person har varit fet under väldigt lång tid. Här handlar det inte om att en fet person ska bli smal som en sticka på nolltid utan mer om mindre omställningar som kan ge stora effekter.

Men det gäller förstås att få rätt piller och det kan betyda att det krävs en läkare som skrivet ut dessa. Med tanke på att hjärnan har förändrats och att det är så svårt att förändra de mönster som leder till övervikten så är det också viktigt att ta tag i problemet rent mentalt. Här finns det en hel del kunskap i Sverige och det talas till exempel om matberoende som måste behandlas precis som andra former av beroende.

Leave a Comment