Varför är A vitamin så viktigt för synen?

Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som är nödvändigt för att vår syn ska fungera såväl som för andra kroppsliga funktioner som vi litar på. Det är ett avgörande näringsämne som behövs för immunförsvaret, bentillväxt och reproduktiv hälsa. Innan du köper vitamin A för din syn så kan det vara bra att se lite närmre på varför detta vitamin är så bra för dina ögon.

/5

Full recension


Besök butik

Vad är vitamin A?

Vitamin A är en grupp fettlösliga organiska föreningar som är avgörande för att upprätthålla god hälsa. Det finns två huvudformer av vitaminet som är retinoider, som finns i animaliska produkter, och karotenoider, som finns i växtbaserade livsmedel. Den mest aktiva formen av vitamin A är retinol, som finns i animaliska livsmedel som lever, ägg och mjölk.

Varför är vitamin A viktigt för synen?

Vitamin A är viktigt för synen av flera skäl. Det spelar en viktig roll för näthinnan som är den del av ögat som är ansvarig för att omvandla ljus till elektriska signaler som skickas till hjärnan. Utan tillräckligt med vitamin A kan näthinnan inte fungera ordentligt och det kan leda till synproblem som nattblindhet och xeroftalmi.

Nattblindhet är ett tillstånd som gör det svårt att se i svagt ljus och det är ofta ett av de första tecknen på A-vitaminbrist. Xeroftalmi är en allvarligare form av vitamin A-brist som orsakar torrhet, förtjockning och ärrbildning på hornhinnan. Detta kan leda till blindhet om bristen och tillståndet inte behandlas.

Förutom sin roll för att upprätthålla en sund syn så är vitamin A också viktigt för andra organ i kroppen som huden, immunförsvaret och andningssystemet.

 

Hur får du i dig mer A vitamin via kosten?

Det bästa sättet att få vitamin A är genom en balanserad och varierad kost som innehåller en rad A-vitaminrika livsmedel. Djurbaserade källor till vitamin A inkluderar lever, äggulor, mejeriprodukter och fet fisk som lax och makrill. Växtbaserade källor till vitamin A inkluderar orange och gula frukter och grönsaker som morötter, sötpotatis och cantaloupe, samt bladgrönsaker som spenat och grönkål.

Det är viktigt att notera att ett överdrivet intag av vitamin A kan vara giftigt, särskilt i form av retinol. Därför är det viktigt att få i sig vitamin A från en balanserad kost snarare än kosttillskott och att undvika att konsumera stora mängder vitamin A-rik mat som lever alltför ofta.

Du bör också komma ihåg att din syn påvekas av mer än de vitaminer du får i dig. Om du jobbar mycket med skärm är det viktigt att du tar pauser och att du använder glasögon om du behöver det.