Zinktabletter

Det är ganska vanligt med låga nivåer zink i kroppen och det här är inte samma sak som att lida brist på det viktiga mineralet. Om man äter på rätt sätt och tar bra kosttillskott så ska man inte drabbas av zinkbrist men det är inte bara på grund av risk för brist som det kan vara av intresse att ta zinktabletter för att se till att kroppen får tillräckligt. Faktum är att man har sett att det här mineralet är särskilt bra för kroppens immunförsvar och även för ämnesomsättningen. Därmed kan det vara klokt att använda sig av tabletter som ger mer, men kom ihåg att inte överdriva. Det är inte så att en massa zink kommer att leda till att du blir sjuk mer sällan eller att du snabbare går ner i vikt. Man måste alltid se till helheten då man vill uppnå hälsa så tänk igenom hur ditt liv ser ut och om du får tillräckligt med motion såväl som om du äter på rätt sätt.

Om du vill ha riktigt bra effekt så ska du givetvis använda dig av ett kvalitetsmärke som ger kosttillskott som du kan lita på. Vi rekommenderar Zink från Healthwell som du kan köpa hos Svenskhälsokost.se. De har även koppartabletter som kan vara bra att ta tillsammans med zinktabletterna.

Varför ta zinktabletter?

Som sagt i början av denna artikel så kan man alltså påverka immunförsvaret och ämnesomsättningen på ett positivt vis med zink. Det här är ett mineral som ingår i hundratals processer i kroppen och man måste ha zink för att hormoner ska kunna skapas. Dessutom så ingår zinken i produktionen av proteiner så det måste finnas för att muskelmassa ska kunna skapas. Om man ser på utsidan så är det välkänt att man med zink får vackrare hår och hud. Har man problem med akne så kan det vara klokt att ta zinktabletter för zinken är också bra mot den här typen av hudåkomma. Andra viktiga fördelar med detta mineral är:

• Bra för ögonen
• Bra för hjärnan och för tankeverksamheten
• Sårläkande
• Viktigt för kroppens upptag av andra mineraler och vitaminer
• Fungerar mot fria radikaler då det är en antioxidant

zinktabletter

Lider du av brist?

Nu ska man inte hålla på och fråga Doktor Google om det är så att man lider brist av det ena eller det andra. Du kommer att få så många svar och synpunkter att du rentav känner dig sjukare än tidigare efter att ha läst online. Såhär är det, man kan ha symptom som skulle kunna vara brist på zink men som också kan bero på annat. Om du upplever att:

• Du ofta blir sjuk
• Träningsvärken inte går över
• Dina sår inte läks som vanligt
• Du är på dåligt humör oftare än normalt
• Din aptit har försämrats och magen är orolig
• Du har svårt att förstå och lära in
• Din hud inte mår bra
• Du har svårt att se i mörker
• Du inte längre har samma sexlust
• Din smak har försämrats och du saltar maten mer än normalt

Så kan det här bero på att du inte får i dig tillräckligt med zink och att du skulle kunna behöva zinktabletter som ett kosttillskott. Men, och det här är viktigt, bara för att du kan pricka in flera punkter på listan ovan så betyder det inte att zinktabletterna är lösningen! Du bör ta kontakt med din läkare och utröna om du kanske lider av ett annat hälsoproblem.

När det inte rör sig om akuta problem utan mest att man misstänker att kroppen kunde må bra av mer zink så kan man absolut använda sig av zinktillskott för att se om detta gör någon skillnad.
Det är som sagt inte särskilt vanligt med verklig zinkbrist men om du är vegan eller vegetarian så kan det här vara väl värt att undersöka.

Viktig om zink och koppar

Det är så att zink reducerar den andel koppar som din kropp kan ta upp och om du börjar inta mer zink så kan du även behöva mer koppar. På grund av detta så rekommenderar läkare i USA att man tar 2mg koppar tillsammans med det zinksupplement som man väljer.

Hur mycket ska man ta?

Man bör få i sig omkring 15 mg per dag men det rekommenderade intaget ligger på mellan 22.5 och 50 mg beroende på om man är kvinna eller man och om man är gravid eller ammar. Då man behandlar zinkbrist så kan man under en period behöva mer men det är viktigt att man verkligen har konstaterat brist, man ska inte drämma till med mer för att man tänker sig att det ger en större effekt.

Var finner man zink?

Förutom i kosttillskott så kan man finna zink i ostron, vetekli och vetegroddar, i parmesanost, i frön och nötter, i kyckling och i kött, i linser och ärtor, i mjölkprodukter samt i spannmål. Om du äter rikligt av dessa olika födor så har du antagligen tillräckligt med zink, men det finns som sagt situationer då man kan behöver hjälp med zinktabletter för att hamna på rätt nivå.

Spännande om zinken

Det har studerats en hel del omkring hur zink kan påverka och hjälpa våra kroppar och det är fortfarande så att man behöver studera mer för att komma fram till slutliga resultat. Men det man har sett hittills i studier är att zinken faktiskt kan tänkas vara en hjälp mot sjukdomar som njursjukdom, glutenallergi, alkoholism, hudsjukdomar, Chrons sjukdom och leversjukdomar. Det här betyder återigen inte att man kan själv-behandla med zink om man har någon av dessa sjukdomar men det ger en fingervisning om hur viktigt detta mineral faktiskt kan vara för vår hälsa och för läkning av allvarliga sjukdomstillstånd.

Några viktiga tips om zink:

Leave a Comment