Cassava – Baka med cassavamjöl på rätt sätt!

Klart att du kan börja laga mat med cassava, eller kassava som vi kan kalla superroten för på svenska. Cassavan är en viktig matvara längre söderut där den används i likhet med sötpotatis och potatis. Några andra namn för denna supermat är manioc, yuca och tapioca.

Du kan använda cassava i rå form, som cassavamjöl eller som färdiga chips. Med cassavamjöl kan du få enkel glutenfri bakning. Det finns stora fördelar med att äta cassava och här ska vi se lite närmre på dessa och även på hur du kan laga mat med cassavaroten.

Vad är cassava?

Cassavan, maniok, är en rot som har en vitaktig färg då den är skalad. Den stockliknande roten kommer från en buske och den räknas som ett superlivsmedel eftersom den har så mycket energi och näring. Cassavan påminner en hel del om sötpotatis och potatis. Både till utseende och smak. Det går alldeles utmärkt att använda kassava istället för potatis i recept.

Maniok, manihot esculenta, är en halvbuske som kan bli upp till 5 meter hög. Ursprunget är Sydamerika men den här busken växer på flera platser på jorden. Bland annat i Afrika och i Asien såväl som på Sri Lanka och Java.

Det finns söta och bittra cassava varianter. Men oavsett vilken sort du väljer så kommer rå cassava att innehålla cyanidliknande ämnen. Det är därför som den räknas till frukter med blåsyra som kan vara farliga att äta om de inte tillreds och hanteras på rätt sätt.

Forskare håller fortfarande på att studera genetiken i denna växt. Man har förhoppningar om att kunna ta fram perfekta cassavaplantor som har minimalt med gift eftersom det finns stora fördelar rent näringsmässigt med denna rot.

Varför ska du äta cassava?

Det finns goda skäl till att äta cassava. Framförallt är detta en grönsak som smakar gott och erbjuder en massa energi. Den har gott om nyttiga kolhydrater, vitaminer och mineraler. När du äter cassava får du i dig:

 • C vitamin
 • Tiamin
 • Riboflavin
 • Niacin

Det går också att äta cassava löv och dessa kan ge en massa protein.

Cassava stärkelse har blivit mycket populär eftersom den kan använda istället för mjöl för dig som behöver glutenfri kost. Cassavamjöl kan användas i likhet med vanligt mjöl för att baka bröd och kakor.

Det finns studier som pekar på att cassavan som stärkelsekälla kan vara väldigt bra för din tarmhälsa. Det beror på att den kan fungera som ett stöd för de goda tarmbakterierna. Till skillnad från andra former av stärkelse kan cassavan fungera på ett mycket mer aktivt sätt då den rör sig genom ditt matsmältningssystem.

Med 2,5 dl cassava får du i dig:

 • 330 kalorier
 • 2,8 gram protein
 • 78,4 gram kolhydrater
 • 3,7 gram fiber
 • 33 mg kalcium
 • 43 mg magnesium
 • 558 mg kalium
 • 42,4 mg c vitamin
 • Tiamin
 • Riboflavin
 • Niacin

Det finns studier som har visat att maniok också kan bara en hjälp för olika hälsoproblem. Några exempel på detta är:

 • Cassavan kan ha smärtlindrande effekt.
 • Roten kan fungera mot svullnad.
 • Cassava kan verka mot stelhet.

Det är särskilt när dessa problem uppstår vid artrit som det sägs att cassavan kan vara en hjälp. Det här beror på att roten innehåller saponin som är ett ämne med smärtlindrande egenskaper.

Om du har problem med magen ska du testa cassava recept. Cassavan är lätt att smälta och kan därmed vara mycket bra för bekymmer som halsbränna, problem med matsmältningen och magsår. Även för gastrit kan det rekommenderas att byta ut potatis och mjöl mot cassava.

En massa energi

En annan god anledning till att äta maniok är att den är full av energi. För personer som behöver mer energi är det här viktigt. Rätt tillagad cassava kan det vara väldigt bra att få i sig om du är ett barn, idrottare eller person som ofta bränner en massa energi.

Var kan du köpa cassava?

Det händer att livsmedelsbutiker har färsk cassava men det är inte så vanligt. Vissa butiker kräver att du beställer i förväg. Detta för att de vill säkra sig om att du förstår hur cassavan ska tillredas så att du inte förgiftar dig själv och andra med den.

Du kan köpa säkra cassavaprodukter online

Cassava chips

Supergott snacks och nyttigt. Chips på cassava är ett bra val för fredagsmyset. Smaken är lite nötig och gillas av barn och vuxna. Du kan klicka här för att se goda cassava chips från Renee Voltaire.

Cassavamjöl

Använd glutenfritt cassavamjöl för att baka. Köp en färdig påse och använd den för allt från bröd till kakor. Du kan klicka här för att se ett prisvärt cassavamjöl som är säkert och lätt att använda!

Är det farligt att äta cassava?

Ja och nej! Det är farligt att äta blad från cassava och cassavarot som inte tillreds på rätt sätt. Det beror på att de innehåller cyanogena glykosider. När du köper kassavamjöl är det dock inte farligt och samma sak gäller färdiga cassavachips.

Det är viktigt att göra skillnad på mild rå kassava och den som är starkare som benämns som bitter cassava. Den starkare måste du tillaga längre. Den bör också läggas i blöt under en längre tid innan tillagning. Du ska inte äta rå cassava som den är. Det kan faktiskt leda till förlamning och kanske till och med döden!

Rå cassava kan leda till:

 • Förlamning
 • Låga nivåer av jod
 • Struma
 • Minskad känsel i händer
 • Försämrad syn
 • Förgiftning och död

Det här låter ju förskräckligt och det är det också men inget som du behöver oroa dig för om du tillagar din cassawa på rätt sätt.

Cassava tillagning som är säker

Så hur gör du för att få cassava tillagning som är säker?

Här är några riktlinjer:

 • Skala cassavaroten och skiva den.
 • Koka, stek eller rosta tills roten är mjuk och genomlagad.
 • Om det är bitter cassava bör du lära dig hur den ska förberedas innan du börjar steka eller laga med blötläggning. Ibland kan det krävas flera dagars blötläggning.
 • Använd inte vattnet som du lagar roten i. Kasta det genast när du är klar med din kassava.

Om du använder dig av frusen cassava bör du göra samma saker som beskrivet i punkterna här ovan.

När du använder dig av färdiga cassavaprodukter, som kassavamjöl, finns det ingen anledning till oro. Dessa är helt säkra. Du behöver inte göra något med chips eller kassavamjöl innan du äter, de är inte giftiga!

Cassava tillskott är också säkra att ta men säkra dig om att du förstår hur mycket och hur länge du ska ta av tillskottet. Det är till exempel vanligt att ta kassava tillskott under tre månaders tid för att sedan låta bli under tre månader och sedan börja igen.

cassava

Två enkla cassava recept

Du kan använda dig av kassava i grytor, omelett och där du hade haft potatis eller sötpotatis som en ingrediens. Här är två enkla cassavarecept där du använder dig av cassavamjöl.

Cassava kaka

cassava recept

Ingredienser

1 stor cassava

1 burk kokosmjölk

1 burk kondenserad mjölk

4 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

100 gram smör

Så gör du

Riv cassavan fint lägg i skål. Häll på nästan all kokosmjölk och halva burken med den kondenserade mjölken. Blanda i socker, vaniljsocker och det smälta smöret. Grädda i förvärmd ugn på 225 grader under 25 minuter.

Ta ut kakan ur ugnen och häll resterande kondenserad mjölk på den. Fortsätt nu att grädda i ugnen på 175 grader under 15 minuter. Kakan ska ha en gyllenbrun färg när den är klar.

 

Cassava gröt

kassava

Du kan också göra gröt på kassava och det är enkelt. Här är ett cassava recept för gröt som du kan variera med olika ingredienser som blåbär och hallon.

Ingredienser

1,75 dl vatten

0,5 dl kokosmjölk

0,5 dl kassavamjöl

1 kryddmått salt

Så gör du

Blanda vatten, kokosmjölk och kassavamjöl i en kastrull som du sedan ställer på spisen. Koka upp och rör sedan om på lägre temperatur. Låt gröten koka på lägre värme under en minut eller två. Nu kan du lägga till bär och annat som du vill smaksätta med som kanel.

Du kan servera gröten med vanlig mjölk eller kanske mandelmjölk. Den går också att äta precis som den är!

Leave a Comment