Fördelar med A vitamin och dess betydelse för din hälsa?

Vitamin A är ett viktigt näringsämne som spelar en avgörande roll för olika kroppsfunktioner som syn, immunfunktion och hudens hälsa. Det här är ett fettlösligt vitamin och det innebär att det lagras i kroppens fettceller. Du bör vara medveten om att vitamin A kan vara giftigt i höga doser.

Vad är vitamin A?

Vitamin A är en grupp fettlösliga retinoider som är nödvändiga för att upprätthålla en god hälsa. Det finns i två huvudformer:

 1. Förformade vitamin A (retinol) – finns i animaliska produkter som lever, ägg och mejeriprodukter.
 2. Provitamin A-karotenoider – finns i växtbaserade livsmedel som morötter, spenat och sötpotatis.

Fördelarna med vitamin A för din kropp

Bättre synhälsa

Vitamin A är avgörande för att upprätthålla en sund syn. Det hjälper ögonen att omvandla ljus till signaler som hjärnan kan tolka. Det är det här som gör att vi kan se i svagt ljus. Det hjälper också till att upprätthålla hornhinnans hälsa, det vill sägamden klara yttre täckningen av ögat. Vitamin A-brist kan orsaka ett tillstånd som kallas xeroftalmi vilket kan leda till blindhet.

Immun funktionen

Vitamin A är viktigt för att upprätthålla ett hälsosamt och starkt immunförsvar. Det hjälper till att reglera immunsvaret samt att främja produktionen och funktionen av vita blodkroppar som bekämpar infektioner och sjukdomar. Vitamin A-brist kan försvaga immunförsvaret och då blir du mer mottagligt för infektioner.

Hudens hälsa

Vitamin A är avgörande för att behålla en frisk hud. Det hjälper till att reglera tillväxt och reparation av hudceller och håller huden mjuk, slät och frisk. Det hjälper också till att skydda huden från UV-skador vilket minskar risken för solbränna och hudcancer.

 

Benens hälsa

Vitamin A är viktigt för att bibehålla friska ben. Det hjälper till att reglera bentillväxt och utveckling och det spelar en roll i absorptionen av kalcium som är ett mineral som är nödvändigt för starka ben. Brist på A-vitamin kan leda till osteoporos. Det är ett tillstånd som försvagar benen och ökar risken för frakturer. Detta tillstånd kan också vara plågsamt med smärtor i leder.

Hur man får i sig tillräckligt med vitamin A?

Det rekommenderade dagliga intaget av vitamin A varierar beroende på ålder och kön men för de flesta vuxna är det runt 700-900 mikrogram per dag. Det är möjligt att få i sig tillräckligt med A-vitamin genom en hälsosam och balanserad kost men för vissa personer kan tillskott vara nödvändigt.

Här är några utmärkta källor för vitamin A:

 • Lever och andra organ kött
 • Ägg
 • Mejeriprodukter
 • Sötpotatis
 • Morötter
 • Spenat
 • Grönkål
 • Broccoli
 • Mango
 • Aprikoser

Sammanfattningsvis är vitamin A ett viktigt näringsämne som spelar en avgörande roll i olika kroppsfunktioner. Det är viktigt att konsumera tillräckligt med vitamin A för att bibehålla god hälsa men det är också viktigt att undvika för stora mängder eftersom det kan vara giftigt. En hälsosam och balanserad kost kan ge tillräckligt med A-vitamin för de flesta och tillskott kan vara nödvändigt för vissa.

Med fördelarna med vitamin A i åtanke är det viktigt att se till att du får i dig tillräckligt med detta livsviktiga näringsämne för att hålla din kropp frisk och fungera ordentligt. Du kan ta det som ett rent tillskott, äta mer mat med vitamin A eller använda en multivitamin som inkluderar A i rätt mängd för dig.

Här förklarar Dr Berg mer om A vitamin: