Hur kan arganoljan motverka hudproblem?

Arganoljan har utropats både till supermat och till fantastisk hudvårdsprodukt, men nu ska du inte ta din arganoljeflaska och dutta lita på kinderna och sedan hälla lite på salladen. Även om det är sant att kulinarisk arganolja anses ha verkning mot inflammationer, hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer så handlar det just om den kulinariska versionen, inte om den som du använder dig av som hudkräm. Det är alltså inte de interna effekterna som gör att arganoljan kan bekämpa dina hudproblem utan snarare det som händer i din hud då den på kosmetisk väg behandlas om med oljan.

arganolja frukter

Arganolja har antioxidanter

Du har säkert hört talas en hel del om de där antioxidanterna som är så viktiga för vår hälsa. I arganolja så finns antioxidanterna och det här anses vara en anledning till att oljan har anitaging effekt. Det vill säga att den kan motverka hudens åldrande. Det är vitamin E som är den främsta antioxidanten i oljan och detta vitamin är också något som gör att huden kan behålla en naturlig balans som leder till bättre hy. Det är också så att vitamin E kan motverka den inflammatoriska effekten som man uppstå då man lider av acne.

Fula märken och ärr

Det är väldigt många som av tidens tand och naturliga orsaker som till exempel graviditeter får märken på huden. Det kan röra sig om sträckmärken på grund av att man har gått ner i vikt och kanske till och med ärr som har uppstått på grund av skador. Även om man har dessa märken på platser som normalt sett inte syns så är det så klart så att man kan vilja reducera ärr och hudpartier som inte ser friska och bra ut. Med arganolja så kan man mjuka upp dessa märken så att de inte längre märks lika mycket. Det här beror på att kombinationen av fettsyror och tocoferoler kan har en cellåterskapande effekt.

arganfrukt
Arganfrukter

Aktiva ingredienser i arganoljan

När man ser på de aktiva ingredienser som finns i denna olja så kan man minst sagt bli imponerad. Det rör sig nämligen inte bara om de tocoferoler som vi redan har nämnt. Då du skaffar en 100 % ekologisk arganolja så får du även:

  • Squalene – Det här är en antioxidant som är naturlig och som finns i huden sebum. Ju äldre man blir desto mindre squalene har man naturligt i huden så här kan arganoljan vara till stor hjälp.
  • Steroler – Det finns forskare som menar att steroler har en antiinflammatorisk effekt och därmed så får vi ytterligare en ingrediens som motverkar de problem som man kan få av acne.
  • Karotener – Det här är ett ämne som är känt för att vara nödvändigt för att kroppen ska kunna tillverka A vitamin vilket även är viktigt för hudens hälsa.
  • Fenolantioxidanter – Med dessa så kan man få omvänd inflammation och även ett stöd då man vill gå ner i vikt! Nu ska du inte räkna med att gå ner i vikt för att du applicerar arganoljan utvärtes, det är snarare så att det där med antiinflammatoriskt är ett nyckelord i samband med denna aktiva ingrediens.

Fler viktiga ingredienser

Annat som man finner i den här fina oljan är linolsyra som har en förmåga att motverka ett överflöd av döda hudceller. Den här syran finns naturligt i arganfrukten och om man får syran tillsatt regelbundet så kan man se till att cellerna byts ut och förnyas på ett effektivare sätt vilket gynnar hudens välmående. En annan syra att lägga märke till är oljesyran som är med och ser till att kroppens sebum-produktion ligger på en bra nivå. Det här är viktigt för dig som har torr hy eftersom arganoljan kan se till att din hud på ett naturligt sätt återfuktas så att du slipper få tilltäppta porer så som ofta är fallet då man använder sig av andra hudkrämer och oljor.

Här ser vi hur arganoljan kan vara till hjälp för vackrare naglar och hälsosamma nagelband:

God balans

Man kan säga att ett av de främsta nyckelorden vad gäller arganolja och din hud är balans. Oljan har de ingredienser som behövs för att din hud ska behålla en naturlig balans där den inte är för torr men inte heller för fet. Det är det som är så imponerande med denna olja, här kan man verkligen tala om naturlig hudvård som är till för alla! Det spelar alltså ingen roll om du lider av torr hy, fet hy, acne och finnar eller andra former av hudirritationer, chansen att arganoljan kan hjälpa dig är mycket stor.

Viktigt att tänka på

Även om det är så att arganoljans egenskaper leder till stor hjälp med hudproblem för de allra flesta så ska man komma ihåg att det finns tillstånd som man inte ska behandla utan att först få professionell hjälp. Du vet med dig om din torra hy kanske borde undersökas av en läkare eller om det mest rör sig om att du lider mer av torrhet under höst och vinter. Om man har stora problem med acne så kan man alltid testa arganolja för det här är inte farligt och det kommer inte att bli värre. Men en del kan behöva professionell hudvård från en hudterapeut för att verkligen komma till bukt med problemen.

Positiv effekt

Något som man ska komma ihåg är att det där med att man börjar ta hand om sin hud får positiva effekter. När du börjar ta hand om ditt ansikte så gör det en skillnad på så många olika sätt. Du kommer till exempel inte att vilja applicera arganolja på smutsig hud så applikationen gör att du plötsligt bli mycket mer noggrann med att ta bort smink och att inte gå och lägga dig med smutsig hy. Det här är något som också gör att du snart ser skillnad.

Köp rätt olja!

Sist men inte minst så är det förstås så att du måste få rätt arganoljeprodukt för att effekten ska bli som bäst. Satsa på 100 % arganolja som är helt utan tillsatser. Det här är den olja som kommer att fungera allra bäst. Den kan kosta lite mer än preparat som har kemiska tillsatser men samtidigt så behöver du inte använda många droppar vid varje behandlingstillfälle då du använder dig av ren olja.

skalade arganfrukter
Skalade arganfrukter påminner om mandlar

 

 

Leave a Comment