Hur påverkar kalcium mitt blodtryck?

Att vi påverkas av grundämnet kalcium är inte så konstigt. Det här metalliska grundämnet står nämligen för omkring 2 % av vår kroppsvikt och det är viktigt för alla levande organismer. Den som äter mycket av mjölkprodukter får med säkerhet i sig en massa av det här ämnet och det är ju något som vi är vana att se positivt på. Man vill ju inte drabbas av kalciumbrist så det är klart att det är viktigt att fundera på hur man kan få i sig detta viktiga ämne via mat och kosttillskott. Det här ämnet ser till att vårt skelett mår bra, det reglerar våra muskelsammandragningar, hjälper till med nervimpulser och mer. Dessutom så finns det studier som visar att de som får i sig tillräckligt med kalcium inte drabbas som andra av högt blodtryck.

Man kan alltså sänka sitt blodtryck med hjälp av kalciumet.

kalcium och blodtryck

Hur mycket kalcium behöver man?

Om man vill ta hand om sitt skelett och få andra fördelar som till exempel ett lägre blodtryck så gäller det förstås att man får i sig rätt mängd av detta mineral. Det vanligaste är att en vuxen person behöver 1000 mg per dag och det får man lätt genom att dricka mjölk, äta yoghurt, äta produkter som har kalcium tillsatt eller genom att dra nytta av bra kosttillskott med kalcium.

Den som är äldre än 50 år bör se till att få i sig minst 1200 mg kalcium per dag. Särskilt kvinnor har ett stor behov av detta grundämne men även barn och män bör ha en diet där kalciumet ingår som en naturlig del.

Grönsaker med kalcium

Om man är känslig för laktos så kan man få i sig kalciumet i grönsaker som bönor, broccoli och i de nyttiga gojibären. Gojibär är verkligen ett bra val för veganer som behöver finna smarta kalciumkällor. Här kan även vetegräspulver vara ett bra val.

Kalciumtillskott för att sänka blodtrycket

Enligt forskningen så är det alltså så att kalcium kan sänka blodtrycket men det finns inget som tyder på att man bör använda sig av kalciumtillskott i detta syfte så man får se detta som en bra bieffekt av en hälsosam diet där detta ämne ingår i den mängd som behövs.

I den här videon så pratar Lisa Nelson om hur man kan sänka blodtrycket med hjälp av kalcium.

Leave a Comment