Hur vet du om din arganolja är äkta?

Det finns mycket att säga om den fina arganoljan och hur den utvinns. Men hur kan man veta om man får äkta arganolja eller om man har en oäkta blandning i handen? Det här är faktiskt inte så komplicerar och det första du bör ta en titt på är att det står 100 % argan oil, huille argan eller på arabiska om du kan läsa detta språk. Det här är en bra fingervisning men inte det enda att tänka på.

EKO certifikatet är mycket viktigt!

Kanske viktigare än de där 100 procenten är om oljan har ett eko-certifikat. Det här är en märkning som talar om att det rör sig om ekologisk arganolja och om det gör det så är det med största sannolikhet tal om äkta olja och ingen fejkprodukt.

Hur ska oljan se ut?

När man tar en titt på själva oljan så ska den ha en orange nyans, nästan lite som bärnsten. Doften är lite jordig och kan inte beskrivas som otroligt god men heller inte som en dålig lukt. Om du får en parfymerad doft så rör det sig inte om 100 % arganolja, det kan du vara säker på!

Priset

Du kan räkna med att arganoljan som är äkta kostar lite mer än andra naturliga oljor. Men det här är det värt. Om du får betala mer än 100 kronor för 250 ml så är det fullkomligt normalt och ett tecken om att det rör sig om äkta arganolja och inte en falsk kopia. Sedan så är det förstås så att man har mycket att tjäna på att handla från en seriös svensk butik som inte skulle riskera sitt namn med falsk olja.

Butiker som Svensk Hälsokost säljer äkta arganolja.

Leave a Comment