Det blir allt vanligare att ta bort kroppshår med laser hårborttagning. Det beror på saker som att metoden med laser för att få bort hår är säker och dessutom prisvärd. Den fungerar lika bra på män som på kvinnor och är dessutom skonsam.
Om du tycker att det är obehagligt att vaxa bort hår eller att raka dig så kan laser hårborttagning vara ett alternativ. Men läs denna artikel först så att du är väl insatt i vad det handlar om. Det finns givetvis nackdelar som du bör känna till innan du bokar in din första laserbehandling för oönskat kroppshår!
Fördelar med hårborttagning med laser
Ska du använda hårborttagningskräm hemma eller gå till en klinik för att få hjälp med professionell laser hårborttagning? Låt oss se på några av fördelarna med att ta bort kroppshår med laser för att du ska kunna svara på den frågan…
De främsta fördelarna med laserhårborttagning är:
- Metoden är effektivare än traditionella metoder
- Du får resultat som varar upp till flera månader
- Behandlingen gör inte ont så som vaxning kan göra
- Det går snabbt att ta bort hår på kroppen med laser
Snabbt som blixten är inte dumt En enda session med laserhårborttagning kan ta allt från några minuter till en timme. Det här neror på storleken och området som ska behandlas. Detta gör laserhårborttagning till ett idealiskt alternativ för dem som har ont om tid och snabbt vill bli av med oönskat kroppshår.
Du får mycket värde för pengarna
Det ska också sägas att hårborttagning med laser ett mycket billigare alternativ än traditionella metoder. Du kan få en borttagning av hår för omkring 2000 kronor och ibland mindre. Därmed är detta ett alternativ som är rimligt för många.
Minus med laserhårborttagning
Trots många fördelar har hårborttagning med laser också några nackdelar som vi måste nämna. Så är det ju med allt oavsett vad det är. Om du vill ha tandblekning hemma så får du inse att det finns risker med detta. Alla behandlingar som inkluderar kemikalier, förstörelse av hårsäckar och liknande har risker.
Några nackdelar med laser hårborttagning är:
- Metoden fungerar inte för alla hudtyper
- Vid mörkare hy kan det bli ojämnt resultat
- Det kan bli dyrt om du har mycket kroppshår att ta bort
- Laserborttagning av hår är inte en permanent lösning
Hur genomförs laserhårborttagning?
Hårborttagning med laser är en relativt enkel process. Den ska dock genomföras av en utbildad professionell hudterapeut med certifikat för att jobba med laserhårborttagning. Före proceduren kommer området som ska behandlas att rengöras och patienten får skyddsglasögon för att skydda ögonen från laserns starka ljus.
Därefter kommer lasern att justeras till lämpliga inställningar och området som ska behandlas kommer att markeras. Lasern kommer sedan att appliceras på området i snabba men exakta pulser. Hela processen tar vanligtvis mellan 15-30 minuter. Men som sagt beror detta på storleken på det område som behandlas.
Resultat av hårborttagning med laser
Hårborttagning med laser kan ge långvariga resultat. De blir inte permanenta men vissa hår kan försvinna för evigt då hårsäcken aldrig återhämtar sig. Resultaten kommer att variera från person till person och flera sessioner kan behövas för att uppnå målet.
Dessutom är resultatet av hårborttagning med laser inte omedelbart. Det tar vanligtvis cirka 2-4 veckor för det behandlade området att börja visa resultat. Det slutliga resultatet kan först mätas omkring 6 månader efter laserbehandlingen.
Här kan vi se resultat av en hembehandling med IPL:
Biverkningar av laserhårborttagning
Det finns risker med laser och dessa är viktiga att förstå. Även om hårborttagning med laser i allmänhet är säker så finns det några potentiella biverkningar.
Dessa inkluderar:
- Rodnad
- Svullnad
- Klåda i det behandlade området
- Förändring av hudfärg som är tillfällig
- Annorlunda hudtextur
Det rör sig om biverkningar som är övergående och inte permanenta därmed finns det inte mycket att oroa sig för om du får professionell laser hårborttagning.
Slutsatsen om laserborttagning av hår
Sammanfattningsvis är hårborttagning med laser en säker, effektiv och prisvärd metod för att ta bort oönskat kroppshår. Den har många fördelar och få risker. Om du bara har ett mindre område att behandla kan detta vara ditt bästa alternativ.
Det är dock viktigt att notera att hårborttagning med laser inte är lämplig för alla hudtyper och att det kan bli dyrt. Du bör också vara medveten om att resultatet inte är permanent. Se till att rådgöra med en utbildad professionell innan du genomgår hårborttagning med laser för att säkerställa att proceduren är säker och effektiv.
10 frågor och svar om att ta bort hår med laser
Vad är definitionen av hårborttagning med laser?
Svar: Hårborttagning med laser är en medicinsk procedur där man använder en laser för att rikta in sig på och förstöra hårsäckar och därigenom ta bort oönskat hår från kroppen.
Hur länge håller hårborttagning med lasermaskin?
Svar: Resultaten av hårborttagning med laser är vanligtvis långvariga. Den exakta tiden varierar från person till person. I allmänhet kan det hålla i allt från sex månader till två år.
Är hårborttagning med laser säker?
Svar: Ja, hårborttagning med laser anses vara en säker procedur. Men som med alla medicinska ingrepp är det viktigt att prata med din läkare för att säkerställa att det är rätt för dig.
Gör laser hårborttagning ont?
Svar: Känslan av hårborttagning med laser kan variera från person till person. Vissa människor beskriver det som ett lätt obehag medan andra inte känner någon smärta alls bara lite värme.
Hur många laserhårborttagningssessioner behöver jag?
Svar: Antalet sessioner som krävs kommer att variera beroende på området som behandlas, hårets tjocklek och individens hudtyp. I allmänhet tar det mellan fyra och åtta sessioner för att uppnå fulla resultat.
Hur lång tid tar varje hårborttagning med laser?
Svar: Längden på varje session beror på storleken på området som behandlas och vilken typ av laser som används. I allmänhet kan en session ta allt från några minuter till en timme.
Kan laser hårborttagning användas på alla delar av kroppen?
Svar: Ja, hårborttagning med laser kan användas på nästan vilken del av kroppen som helst. Detta inkluderar bröst, rygg, ben, armar, armhålor och ansikte.
Hur snart efter laserhårborttagning kan jag återgå till normala aktiviteter?
Svar: Direkt efter hårborttagning med laser kan du vanligtvis återgå till normala aktiviteter. Det är dock viktigt att följa din läkares anvisningar för eventuell speciell vård efter behandlingen.
Fungerar hårborttagning med laser på alla hårfärger?
Svar: Ja, hårborttagning med laser kan användas för att ta bort hår i alla färger. Det går att lasra bort hår som är mörkt eller ljust.
Finns det några biverkningar av hårborttagning med laser?
Svar: Även om hårborttagning med laser är en säker procedur kan vissa personer uppleva mindre biverkningar som rodnad, svullnad och irritation. Dessa biverkningar bör dock avta inom några timmar efter genomgången behandling.
10 fakta om laser hårborttagning
- Laserhårborttagning är en icke-invasiv procedur som använder fokuserat laserljus för att förstöra hårsäckar och därmed förhindra framtida hårväxt.
- Laser på hår används oftast på större delar av kroppen som rygg, bröst och ben.
- Laserenergin penetrerar huden och absorberas specifikt av melaninet i hårsäckarna.
- Laserenergin förstör folliklarna vilket förhindrar framtida hårväxt.
- Hårborttagning med laser anses vara säker och effektiv och kan användas på alla hudtyper och färger. Men vissa hudtyper är inte lika väl lämpade för metoden.
- Med laser får du i stort sett permanent hårreduktion och det kommer mest att krävas touch-up behandlingar för att förbli hårfri.
- Behandlingar tar vanligtvis allt från 15 minuter till en timme. Det här beror på vilket område som behandlas.
- Hårborttagning med laser kan vara obehagligt för vissa. Men en bedövande kräm eller kylapparat kan användas för att minska besvären om de upplevs.
- Biverkningar är vanligtvis milda och kan som mest innebära blåsor och hudirritation som snabbt försvinner. Om du upplever andra biverkningar som stickningar i fötter bör du uppsöka en läkare.
- Laserhårborttagning rekommenderas inte för gravida kvinnor, personer som tar vissa mediciner eller personer med hudåkommor som till exempel eksem eller psoriasis.