Mörka ringar under ögonen

Man behöver inte vara besatt av sitt utseende för att uppleva att det känns viktigt att se representativ ut. Med mörka ringar under ögonen så ger man intrycket av att vara trött och dessutom så kanske man ger ett mindre attraktivt uttryck. Men innan vi ser lite närmre på vad som leder till mörka partier i ögonregionen så ska du veta att det antagligen inte är så illa som du tror.

Kan du säga hur många av dina kollegor eller klasskamrater som hade en finne eller röd fläck någonstans i ansiktet idag? Nej, antagligen inte för vi brukar inte gå omkring och syna andras ansikten så som vi synar våra egna. Det du ser i spegeln är alltså inte precis vad dina medmänniskor ser så det finns ingen anledning till att överdriva och dessutom så går det ju faktiskt att göra något åt mörka ringar under ögonen. Krämer som Jabushe, kan göra skillnad och så finns det bra smink som är lätt att applicera.

mörka ringar under ögonen

Varför får man mörka ringar under ögonen?

Det är klart att man kan få mörkare partier under ögonen om man är väldigt trött. Det här kan hända alla men då man talar om mörka ringar under ögonen som aldrig tycks försvinna så beror dessa på att huden under ögonen är så pass tunn att man ser blodkärlen. Eller, egentligen så är det inte blodkärlen som man ser utan snarare ljuset som reflekteras och som återger en mörk och ibland grönaktig ton. Precis vilken färg man får under ögonen som resultat av blodkärlen ligger ytligt beror på den hudton som man har. Är man väldigt ljus så kan det till och med vara så att man ser en aning rött som är den sanna färgen där under huden.

Det är viktigt att förstå att det här för de flesta är ärftligt. Har man föräldrar med det här problemet så behöver man inte fundera så mycket på varför man lider av samma sak. Det är klart att man alltid mår bra av att få ordentligt med sömn och att äta rätt och att det här påverkar ens utseende på ett positivt sätt, men då det rör sig om ärftlighet så är det inget man kan sova eller äta bort. Då får man snarare fundera på andra metoder som smart sminkning.

Äldre människor får av naturliga anledningar tunnare hud i ansiktet och dessutom så blir huden slappare och det här leder också till att partier man få skuggningar i olika färgtoner. Det här är en del av åldrandet som kan vara svårt att göra något åt. Det finns också ett tillstånd som kallas för periorbital hyperpigmentation som leder till att mer melanin produceras i huden under ögonen vilket gör att den ser mörkare ut. Studier har visat att det här är ett mycket vanligt hudtillstånd, och det särskilt hos mörkhyade.

Vad kan man göra åt saken?

Om det är så att man har mörka ringar under ögonen för att det hela tiden läcker blod från blodkärlen så kan det vara så att man får göra ett kirurgiskt ingrepp för att rätta till detta. Men för de flesta så behöver det inte gå så långt. Det finns nämligen så mycket annat som man kan försöka med först.

1. Börja med att se över din livsstil. Sover du ordentligt? Äter du på ett hälsosamt sätt? Lider du kanske av allergier som du borde ta hand om med antihistamin? Med svaren på dessa frågor så kan du införa förändringar för att se om brist på sömn, god näring och kanske en underliggande allergi är boven i dramat.

2. Sov ordentligt! Det här måste upprepas för väldigt många får problem med kortisolnivåerna i kroppen av att inte få ordentlig vila. Börja med att sova lite mer för att se vad som händer med huden under dina ögon innan du köper dyra krämer eller bokar in ett kirurgiskt ingrepp!

3. Om det är så att dina mörka ringar beror på blodkärl och läckage av blod som samlas under ögonen så kan det vara klokt att ligga lite högre med huvudet under nattetid. Detta kan förhindra att blod samlas under ögonen när du sover. Du kan också använda dig av kalla kompresser för att få blodkärlen att dra ihop sig och därmed inte synas lika tydligt. Det finns också smarta krämer som har liknande effekt och som därmed kan minska på ringarna.

4. Ät rätt! Njut av mörk choklad som är rik på flavonider och se till att du får i dig mat med mycket omega-3. Det här kan nämligen förbättra blodflödet till huden.

5. Om du tror att du lider av allergi så kan du testa receptfria antihistaminer och se om det får någon effekt på hur du känner dig och hur du ser ut.

6. Man kan också välja att skaffa en kräm som hjälper huden att bygga kollagen. Det här motverkar effekten av tunn hud och genomskinlighet.

7. Bra smink. Glöm inte bort att ett bra och ekologiskt smink som mineralsmink kan vara det enda som man behöver för att få tillbaka en jämn hudfärg i ansiktet. Ta hjälp av ett sminkproffs och lär dig hur du kan jämna ut för att komma till bukt med de mörka ringarna.

Sminka bort mörka ringar under ögonen med bra ekologiskt smink
Sminka bort mörka ringar under ögonen med bra ekologiskt smink

Påsar under ögonen

När man har problem med ett ögonparti som ser trött ut så kan det också vara så att man har påsar under ögonen. Unga människor kan få detta på grund av en ansamling av vätska under ögonen. Det här kan hända då man är sjuk, får en allergisk reaktion eller får i sig för mycket salt. Om blodkärlen utsätts för ökat tryck så kommer de närmre hudytan och då får man en mörkare ton.

Annat som kan påverka

Det finns mer som kan leda till att man får mörka ringar under ögonen. Exempel på detta är:

• Läkemedel som får blodkärlen att vidgas
• Om du kliar eller gnider dig under ögonen på grund av allergi
• Om du alltid sover på magen
• Om du lider av leversjukdom
• Efter intensiv träning
• Vid syrebrist i blodet
• Då påsar under ögonen är så pass stora att de skapar skuggor

Här kommer lite mer tips om vad mörka ringar under ögonen kan bero på och vad man kan göra: