Vad beror zinkbrist på?

Zink är ett viktigt mineral som spelar en stor roll för många kroppsfunktioner. Vi måste få i oss detta mineral för väl fungerande immunfunktion, sårläkning och proteinsyntes. Medan zinkbrist är sällsynt i utvecklade länder så kan vissa faktorer öka risken för att inte få tillräckligt med zink i kosten. Du bör tänka på att bristen kanske inte ens märks trots att den leder till försämrad förmåga i din kropp.

Vi har ju på senare år blivit bättre medvetna om hur ett korrekt intag av vitaminer och mineraler som zink, c vitamin och d vitamin kan förbättra kroppens motstånd och immunförsvar så att vi klarar av infektioner på ett bättre sätt. Med tanke på detta är det väl värt att se till att inte få brist på zink.

Låt oss ta en titt på vad som kan leda till zinkbrist så att du kan tänka på ett smart sätt när du handlar mat och kosttillskott!

Här är några av de saker som kan leda till brist på zink i kroppen:

Otillräckligt kostintag: En av de vanligaste orsakerna till zinkbrist är otillräckligt intag av rätt typ av kost. Zink finns i en mängd olika livsmedel som kött, skaldjur, mejeriprodukter och fullkorn. Så det är viktigt att inkludera en mängd olika livsmedel i din kost för att säkerställa tillräckligt intag. Se över vad du normalt sett äter för att avgöra om du får i dig zink regelbundet.

Vegetarisk eller vegansk kost: Vegetarisk och vegansk kost kan innehålla lägre zink än kost som inkluderar kött och mejeriprodukter. Detta eftersom många av de bästa källorna till zink är animaliska produkter. Men det finns fortfarande gott om växtbaserade källor till zink såsom bönor, nötter och fullkorn så det är fortfarande möjligt att få i sig tillräckligt med zink på en vegetarisk eller vegansk kost.

Matsmältningsstörningar: Vissa matsmältningsrubbningar, såsom Crohns sjukdom, ulcerös kolit och celiaki kan försämra absorptionen av zink från maten vilket leder till en brist. Det är viktigt att du utreder om du lider av någon av dessa sjukdomar om du har symtom. Det räcker inte att äta mer zink!

Alkoholism: Alkoholism kan störa zinkabsorptionen och öka zinkutsöndringen. Detta kan leda till en högre risk för brist.

Graviditet och amning: Gravida och ammande kvinnor har högre zinkbehov och en brist kan leda till tillväxt- och utvecklingsproblem hos fostret eller spädbarnet.

För att säkerställa tillräckligt zink intag, är det viktigt att äta en mängd olika livsmedel som innehåller detta viktiga mineral. Här är några av de bästa källorna till zink:

Ostron: Ostron är en av de rikaste källorna till zink, med 6 medelstora ostron som ger cirka 32 mg zink vilket är mer än 4 gånger det dagliga rekommenderade intaget för vuxna.

Nötkött: Nötkött är en bra källa till zink. Du får flera mg zink i en enkel köttbit!

Kikärter: Kikärter är en bra växtbaserad källa till zink. 1 kopp kokta kikärter ger cirka 2,5 mg zink.

Cashewnötter: Cashewnötter är en bra källa till zink så se till att få i dig av dessa som snack eller i grytor.

Quinoa: Quinoa är en bra växtbaserad källa till zink. 1 kopp kokt quinoa ger cirka 2 mg zink.

rostad cashew
Cashew är ett bra mellanmål om du vill få i dig mer zink!

Andra bra källor till zink inkluderar pumpafrön, linser, yoghurt och berikade frukostflingor. Genom att inkludera en mängd av dessa livsmedel i din kost kan du hjälpa till att säkerställa tillräckligt zink intag och stödja optimal hälsa.