14 spännande fakta om kalcium

Om du trodde att du visste allt som finns att veta om det livsviktiga mineralet kalcium så hade du antagligen fel. Ta en titt på denna lista med 26 spännande fakta om kalcium och lär dig mer. Att våra ben behöver detta mineral är något som de flesta vet om men nu kommer du att upptäcka att det här inte är den enda anledningen till att vi bör få det i oss…

 1. Mjölk är inte den enda källan

Det finns gott om kalcium i mjölk och mejeriprodukter men i dessa tider då det kommer varningar om att det kanske inte är så bra att dricka mjölk så kan det vara bra att veta att man även får i sig mineralet i andra matvaror som gröna grönsaker och mandlar. Man kan också använda sig av kalciumtillskott som är naturliga och effektiva.

mjölk

 1. I kalksten och mer

Kalciumet finns i kalksten men också i krita och i marmor. Det här är förstås inte sådant som man kan äta men mineralet finns också i havet och där man kan förstås ta sig en liten sup om man tänker sig att detta kanske kan vara ett sätt att undvika kalciumbrist.

 1. Essentiellt för hjärtat

Ben och tänder måste få detta mineral för att förbli starka och sedan så är det faktiskt så att hjärtat fortsätter att slå tack vare detta viktiga mineral. I hjärtat så bidrar kalciumet till sammandragningarna så att hjärtat kan fortsätta att slå som det ska.

 1. Det främsta mineralet i kroppen

Av alla mineraler som finns i kroppen så är kalciumet i flertal. I en normal hälsosam kropp så har man alltså mest av just detta mineral. Om man ser på jordens mängd av detta mineral så är det femte mesta av alla mineraler.

 1. När du behöver det som mest

Man kan förstås diskutera när man behöver olika vitaminer och mineraler som allra mest. Men om man ser på kroppens behov av kalcium så är det i nioårsåldern som kalciumet behövs som allra mest. För kvinnor så blir det återigen relevant med detta mineral vid senare ålder men då kan den mängd man fick som barn att spela in i huruvida man drabbas av brist eller inte. Om man ser på när kalciumet bäst absorberas i kroppen så är det vid 12 årsåldern för flickor och vid 14 årsåldern för pojkar.

 1. Kombinera med vitamin D

Kalcium tas upp bättre av kroppen då det kombineras med vitamin D så det kan vara klokt att kombinera kalciumtabletter med vitamin D tillskott.

 1. Tänderna och benen får mest

Omkring 99 % av det kalcium som du får i dig går till dina ben och tänder. Men mineralet finns i alla membran som omger kroppens celler. Mineralet är nödvändigt för att vi ska kunna växa och utvecklas.

 1. Vitamin K är bättre

Det finns studier som tyder på att vitamin K är bättre för benen än kalcium men det här betyder inte att man ska strunta i kalciumrik kost och köra på K vitamin istället. Men det kan ju vara klokt att även se till att få i sig detta vitamin då man är ute efter benhälsa.

 1. Kemisk beteckning

Kalcium betecknas som Ca med atomnummer 20. Kalciummaterial är mjuka och silvrigt vita.

 1. Fikon är lika bra som mjölk

Fikon har faktiskt lika mycket kalciuminnehåll som mjölk men det mineral som man får via mjölken absorberas bättre av kroppen så därför kan man inte helt byta ut mejeriprodukterna mot fikon.

fikon

 1. Två gånger per dag

Rekommendationen för intag av matvaror med kalcium är två gånger per dag och inte mer. Det finns ingen anledning att överdriva konsumtionen. Inte ens om man lider av kalciumbrist.

 1. I chia

Med omkring 3 matskedar chiafrön så får man i sig 200 mg kalcium. Chia har också många andra nyttiga näringsämnen så det här är ett bra frö att blanda i sallader och i gröten. Glöm inte bort att tugga ordentligt så att kalciumet och allt annat bra frigörs från fröet.

 1. Magnesium

För att kalciumet ska kunna tas upp av vår ämnesomsättning så måste kroppen få i sig magnesium. Det här kan vara bra att veta då du kanske lider av brist på kalcium och vill få ett extra bra upptag. Se alltså till att även ta kosttillskott med magnesium.

 1. Regelbundet intag nödvändigt

I och med att kroppen hela tiden använder sig av det kalcium som finns lagrat så måste man se till att få mineralet i sig regelbundet för att undvika brist. Så det räcker inte att fylla på som barn för att sedan strunta i kalciumrik kost som vuxen.

Mer om kalcium i denna video…

Leave a Comment