Går det att ta herpestest hemma?

Idag finns det en lång rad hälsotester som vi kan ta hemma. Detta är väldigt bekvämt och något som innebär att vi kan vara väldigt diskreta med vår hälsa. Du kan beställa Testosterons hälsotester för allt från allergi till tarmbakterier. Sådant som förr i tiden bara var möjligt med ett besök till en hälsoklinik. Det går också bra att ta herpestest hemma med ett enkelt kit som kommer utan märkning i brevlådan.

Ska du göra herpestest hemma?

Innan du beställer ett herpestest för hemmabruk bör du förstås vara säker på att detta är relevant. Detta gäller oavsett vad du vill testa hemma. Visst är det bra att kunna kolla själv men inse att du knappast kan ställa diagnos som en läkare eller annan hälsoexpert.

Bara för att du har googlat lite och kommit fram till att du antagligen har parasiter, en virusinfektion eller kanske något annat som kan testas hemma så betyder det inte att det är så. Ett hemma test för herpes är inte farligt att använda men det kan ju ge dig helt fel riktning på vad du bör göra för din hälsa.

Det är alltså viktigt att du tar kontakt med en läkare eller sjuksköterska om du upplever svåra symtom som du tolkar som herpes eller annan virussjukdom eller brist på hormon. Med professionell vägledning kan du snabbare få lindring. Du kommer inte att testa med bantningspiller, vitaminer och annat som du tror får effekt när du har fått professionell hjälp och kanske receptbelagd medicin.

Med detta sagt är det klart att du kan göra ett test för herpes hemma. Detta kan ju vara något som lugnar dig då du inser att du vet vad det handlar om eller tvärtom att det inte alls var herpes utan något annat som en svampinfektion.

Hur fungerar herpes test hemma?

Test för herpes som du kan använda hemma liknar de som du kan få gratis på klinik. Många gånger kan samma test användas för att testa genital herpes såväl som munherpes. Det går snabbt att ta ett prov från det drabbade området med teststickan för att sedan inom några minuter få svar.

herpes test
När du testar för herpes hemma behöver du inte en massa provrör som på ett labb!

Fördelarna med herpestest du tar hemma

En av de största fördelarna med test för herpes hemma är integritet. Många människor känner sig obekväma då de måste gå till en läkare eller klinik för att testa sig för en könssjukdom. Det känns pinsamt och då är hemtester erbjuder ett mer diskret alternativ.

Hemtester är också bekväma och lätta att använda. De flesta tester innebär att man samlar in ett prov av blod eller saliv och sedan snabbt får svar. Det är sällan nödvändigt att skicka in provet till ett labb för analys för att få svar. Om detta krävs tar det inte mer några dagar att få svar.

Potentiella problem med eget herpes test

En av de största utmaningarna med hemmatester för herpes är noggrannhet. Alla tester är inte skapade lika och vissa är mer tillförlitliga än andra. Det är viktigt att välja ett test som är godkänt för användning i Sverige.

Något du måste tänka på är hur du använder testet. Om du gör fel så kan testet ge ett felaktigt resultat. Då finns ju problemet att du kanske har herpes men inte förstår det då du gjorde testet på fel sätt. Dessutom vill du ju inte göra fel om det kan vara farligt så som kan vara fallet med tandblekning hemma.

En annan utmaning rör rådgivning och stöd. Att få ett positivt testresultat för herpes kan vara känslomässigt svårt och det är viktigt att ha tillgång till rådgivning och stöd. Vissa hemtestföretag erbjuder rådgivning och supporttjänster men inte alla gör det.

Här är viktig information om hur herpes test ska förstås:

Vikten av uppföljning efter herpestestet

Om du testar positivt för herpes med ett hemmatest är det viktigt att följa upp med en vårdgivare som kan ge dig rådgivning. Ett positivt resultat betyder inte nödvändigtvis att du har symtom eller att du kommer att utveckla symtom i framtiden.

Men det är viktigt att känna till din hälsostatus och diskutera behandlingsalternativ med en vårdgivare. Du kan ju känna dig lugnare om du förstår vad din herpes innebär och hur du ska hantera den på bästa möjliga vis.

Summering

Hemmatester för herpes kan vara ett bekvämt och privat sätt att testa sig för denna könssjukdom. Precis som så många andra hemmatester så är det enkelt nog att testa om du har viruset men det är viktigt att välja ett pålitligt och godkänt test.

Falska positiva och falska negativa resultat kan vara ett problem och rådgivning och stöd är avgörande om du skulle testa positivt. Därmed är det viktigt att förstå att ett herpestest du gör hemma kan leda till att du faktiskt ändå måste boka tid på vårdcentralen för att få hjälp och rådgivning.