Kan man skada tänderna med tandblekning hemma?

Ja, man kan skada emaljen med en usel tandblekningsprodukt! Dessutom så finns det personer som absolut inte bör genomföra tandblekning hemma då de har gjort detta alltför många gånger och verkligen sliter på tänderna med varje blekning. Det är viktigt att rådgöra med en tandläkare innan man bestämmer sig för att snygga till färgen vid handfatet därhemma. Det kan ju vara så att man behöver lite mer än en enkel hemmablekning.

Tandblekning hemma som är säker

Idag så finns det produkter som är till för enkel blekning av tänderna hemma som är skonsam och säker. Man måste ta reda på att tandblekningsprodukten som man använder är godkänd i Sverige. Det går ju att beställa medel från utlandet online men då kan man ta risker. Bara för att något annonseras som effektivt så är det inte samma sak som bästa valet.

Kom ihåg att folk på nätet kan lovprisa en blekningsprodukt för att den fungerar så bra men att den samtidigt kan vara farlig för dina tänder. Om du bleker ofta så är det också något som kan leda till att emaljen slits ut.

Använd tandblekningen på rätt sätt

Tänder ändrar färg på ett naturligt sätt och det är svårt att komma ifrån att de blir mindre vita ju äldre man blir. Att kunna bleka tänder hemma är en stor fördel men man måste göra detta på rätt sätt. Överdriv inte, använd en säker och godkänd produkt och betänk hur du kan minska färgningen av dina tänder.

Man får finare tänder som man försöker undvika saker som:

  • Rökning
  • Snus
  • Stort intag av choklad
  • Mycket rödvin
  • Kaffe

En del väljer faktiskt att dricka drycker som kaffe och rödvin med sugrör för att skydda tänderna men det kan ju ses lite som en överdrift. Det viktigaste är att du betänker hur din livsstil påverkar dina tänder. Om du äter ofta och inte är så duktig på att hålla rent så kommer det också att påverka ditt leende.

Det kan bli mycket vitare tänder med tandblekning hemma

Att syssla med tandblekning hemma någon gång per år är verkligen ingen fara. Kanske vill man bli lite finare inför bröllopet eller ett annat tillfälle då man vill se så bra som möjligt ut. När man bleker hemma väldigt sällan så kan man inte säga att det här skulle förstöra tänderna. Men om tandblekningspennan finns konstant i handväskan så kan detta innebära ett problem.

Om du är osäker på om tandblekningen är skadlig för dig så ska du prata om saken med en tandhygienist eller med din tandläkare. De kan ge dig raka svar på vad som är farligt och också se på dina tänder för att avgöra om det verkligen är lämpligt för dig att utföra blekningen av tänderna hemma så ofta som du vill.

Här får vi veta lite mer om vilken typ av tandblekning som kan vara farlig och varför.

Leave a Comment