Mjällschampo guide – Vilket är det bästa mjällschampot?

Det bästa mjällschampo som du kan använda är det som fungerar, punkt slut! Visst kan du gnida in din hårbotten med kokosolja, doppa huvudet i vinäger och testa andra huskurer som kan vara mer eller mindre effektiva. Men om du vill ha garanterade resultat bör du satsa på ett bra mjällschampo.

Låt oss ställa några viktiga frågor för att hitta det bästa mjällschampo som du kan använda dig av!

Hur fungerar mjällschampo?

Målet för varje mjällschampo är att dra ner på produktionen av svamp som leder till att du fjällar vita flingor från hårbottnen. Det här kan göras på lite olika sätt och med olika ingredienser. För det mesta är det så att du måste använda dig av schampot regelbundet för att det ska ge effekt.

Något att tänka på är att det finns riktigt bra varianter som inte bara får bort svampen och därmed mjället. Du kan också få bukt med torr hårbotten som kliar när du väljer ett riktigt bra schampo mot mjäll.

Vilket mjällschampo är bäst?

Vilket är det bästa schampot mot mjäll? Är det mjällschampo från Apoteket eller kanske en naturlig produkt? Ska du se på mjällschampo bäst i test eller välja i enlighet med användarrecensioner? För att hitta det bästa mjällschampot bör du vara resultatorienterad.

Läs på om schampot och kontrollera vad det är till för.

Några frågor som kan vara bra att ställa är:

 • Är det ett mjällschampo framtaget med tanke på det svenska klimatet? Torr och kall svensk luft är en helt annan utmaning än den varma fuktiga luften längre söderut.
 • Hur snabbt kan schampot förväntas ge lindring och resultat? Se om det finns en plan för hur du ska använda det och när du kan förväntas se skillnad.
 • Krävs det recept för att köpa schampot? Räkna inte med att varje mjällschampo som gör jobbet på riktigt är receptfritt!
 • Vad säger de som har testat? Det här är mycket viktigare än artiklar om mjällschampon bäst i test. Test av mjällschampo är ju begränsade till personerna som testar. Användarrecensioner säger mycket mer. Ta en titt på åldrar och om både män och kvinnor säger att schampot fungerar mot mjäll.

Hur ofta ska du använda mjällschampo?

Det här är också en bra fråga att ställa när du är på jakt efter det bästa mjällschampot. Det finns schampon som du kan använda dagligen för att förebygga problemen. Du kan också välja en produkt som bara ska användas då du upplever problemen under en veckas tid.

Flexibilitet är bra men var alltid medveten om hur din anti-mjällprodukt ska användas. Att tvätta håret varje dag med schampo mot mjäll som är till för en intensivbehandling kanske inte riktigt ger det önskade resultatet. Läs noga på flaskan hur du ska använda schampot innan du sätter igång!

Hur länge ska mjällschampot sitta i?

Det här beror på produkt. För det mesta räcker det att schamponera in noggrant och sedan skölja på en gång. Om du vill att hårbotten ska behandlas gäller det att gnugga in den ordentligt med schampot. Vissa schampon kan ge dig rådet att upprepa schamponeringen igen innan du går vidare med andra hårprodukter som balsam.

Här är en bra video som visar dig den teknik du bör använda då du schamponerar ditt hår:

Fungerar mjällschampo mot mjälleksem?

Ja, det kan vara så att du kan lindra och behandla mjälleksem med mjällschampo. Det beror lite på varför du får eksem. För många är det dock så att svampdödande schampo med ketokonazol fungerar alldeles utmärkt. Det här kräver dessutom inget recept för att köpa.

Om du upplever en extrem klåda och eksem som blöder bör du förstås söka hjälp av en hudläkare som kan guida dig vidare för rätt behandling. I vissa fall kan det krävas medicinering för att komma till bukt med mjälleksem.

bra mjällschampo
Välj ett bra mjällschampo för det svenska klimatet

Kan barn använda mjällschampon?

Det står på mjällschampoflaskan från vilken ålder det kan användas. Följ de riktlinjer som ges och använd inte mjällschampo i håret på ett barn som är yngre än rekommendationen. Dessutom är det onödigt att använda detta schampo på barn som inte ens har mjäll bara för att det står i duschen. Tonåringar kan fritt använda sig av schampo mot mjäll som är receptfria.

10 intressanta fakta om mjäll

Här är några intressanta fakta om mjäll som du kanske inte kände till sedan tidigare…

 1. Många lider av mjäll

Mjäll är döda hudbitar som i större ansamlingar syns som vitt i vår hårbotten och flagor som faller ner på kläder. Det finns lite olika siffror på hur många som lider av mjäll. Men det kan handla om 25% av alla människor och fler. Det är otroligt vanligt med mjäll och de allra flesta upplever detta någon gång i sitt liv.

Hur många på denna bild har mjäll? Många!
 1. Mjällkrämpa

Den som lider av mjäll länge sägs lida av mjällkrämpa. När detta sker är det faktiskt så att mjällen som först inte är så farliga till sist kan leda till större problem till exempel med mjälleksem som kliar väldigt mycket.

 1. Torr och fet mjäll

Det finns två typer av mjäll. Den ena är den torra mjällen som syns som flingor i hårbotten och på kläder. Den andra typen är våt eller fet mjäll som gör att håret blir klibbigt. Den andra typen av mjäll är mer gulaktig i sin färg.

 1. Mjäll kan lukta illa

Mjäll kan faktiskt lukta riktigt illa. Om du inte behandlar mjällen kan det till sist bli så att du går omkring med en distinkt lukt från din hårbotten.

 1. Mjäll eller löss?

Det är viktigt att veta att löss kan ge klåda och även ge flingor i hårbottnen som ser ut som mjäll. Flingorna är dock inte död hud utan ägg samt lössens fekala lämningar.

 1. Börjar i tonåren

Vi drabbas av mjäll någon gång i tonåren och sedan kan denna åkomma återkomma med jämna mellanrum upp i åldrarna. Du kan ha mjäll hela vägen upp i 50-års åldern och äldre än så.

 1. Orsaker till mjäll

Det finns lite olika teorier om varför vi får mjäll. Man vet inte med säkerhet vad som orsakar mjällutvecklingen. Det kan vara så att den jästsvamp som vi har över hela kroppen får extra fart i hårbotten av olika skäl till exempel att det blir lite extra fuktigt och varmt runt huvudet.

Intressant att veta är att den här svampen som kan orsaka mjäll faktiskt är bra för oss. Den är med och hjälper vårt immunförsvar att fungera på bra sätt. Därmed är det inte så att du till varje pris vill få bort all jästsvamp från din hud.

 1. Mössan kan vara en bov

Det är faktiskt så att en mössa kan vara en orsak till att du får mer mjäll.

Hatten kan ge mjällen bättre grogrund
 1. Stressmjäll

Det har också visat sig att mjällproduktionen kan öka av att du är stressad. Detsamma kan hända om du är trött. Sov ordentligt sömnproblem kan nämligen förvärra dina mjäll!

 1. Både i torr och fet hårbotten

Glöm alla myter om att mjäll bara uppstår i fet hårbotten. Det kan bildas mjäll i fet såväl som i torr hårbotten.

Leave a Comment