Nu testas tabletter med bajs som bantningspiller

Ja, du läste rätt! Om du funderar på vilka bantningspiller som verkligen fungerar så kanske du ska hålla ett öga på en ny studie där man kommer att låta deltagare inta andras bajs i pillerform för att se om det här kan leda till effektivare viktnedgång.

De kliniska försöken har godkänts och kommer att genomföras senare i år. Anledningen till att man vill testa med avföring är att det finns starka bevis för att avföring faktiskt är bra för miljön i våra tarmar. Man har till exempel sett att den här typen av bajspiller i vissa fall kan vara bättre än antibiotika.

Försöken kommer att genomföras av forskare vid  Massachusetts General Hospital och syftet med denna studie är att se om bajspiller kan vara aktuella som bantningspiller för att hjälpa folk med viktminskning.

Om det är så att man är överviktig på grund av en tarmmiljö som inte är hälsosam så skulle det kunna vara så att hälsosamma bakterier från en person som är frisk skulle kunna motverka fetma.

Man kommer att frystorka bajs från smala och hälsosamma donatorer och sedan ge piller till 21 patienter som lider av fetma. Från teamets sida så har man ingen aning om vilka resultat som man kan tänkas få fram av detta test. Men det kommer förstås att ge mycket mer information om hur mikrober beter sig i vår kropp och hur de påverkar vår allmänna hälsa.

Det finns tidigare studier att gå på och man har bland annat konstaterat att bakterier från människors tarmar som inplanterades i möss påverkade mössens vikt.

När kommer bajstabletterna att finnas i handeln?

Det kommer med största sannolikhet att dröja ett bra tag innan man kommer att kunna köpa den här typen av bantningspiller om det någonsin blir till verklighet. Först och främst så är man ju ute efter att se om friska människors mikrober kan hjälpa de som lider av fetma. Steget från detta till färdiga piller kan bli rätt långt så till dess så får vi nöja oss med de piller som finns på marknaden och som är utan alla former av avföring.

 

Leave a Comment