Olika metoder för att behandla ärr

Även mindre skador som inte kräver sjukhusvård kan leda till ärrbildning. Ärr är inte bara tråkiga att se på. De kan också klia och irritera långt efter att skadan inträffar. Det finns de som lider av irritation av ärr för resten av sina liv!

Det går att behandla ärr och ju snabbare du kommer igång med behandlingen desto bättre! Ärrmognaden tar normalt sett upp till 1,5 år att nå sin kulm. Första behandlingen är god sårvård.

Behandling av sår och svullnad

Det är viktigt att sköta såret på rätt sätt för att minimera ärrbildningen. Det är kroppens produktion av kollagenfiber som ger ett ärr. Under tiden då såret läks och kollagenfiber bildas kan det vara rätt så obehagligt. Det finns salvor som ger lindring och som även kan reducera uppkomsten av ärr.

Massagepistolen fungerar fint mot ärr

Massage är också en metod som kan användas då det finns ärr på olika delar av kroppen. Massagen används både för att ge lindring då det gör ont och för att påverka ärrbildning. Du kan använda en bra massagepistol för att behandla ärret och detta kan du göra själv hemma.

Med massagepistolen kan du hjälpa kroppen att bryta ner ärrvävnader. Det kan vara något som ökar rörligheten. Efter en operation ska du prata med din läkare om möjligheten att massera ärrbildningen. Det är inte säkert att du kommer att få rådet att använda en massagepistol. Det är viktigt att du masserar på rätt sätt för att det ska ge en god effekt.

Kortisoninjektioner kan också fungera

När det gäller överläkta ärr som också går under namnet keloider studeras det en hel del inom ämnet för att få fram bättre behandlingsstrategier. En väg att gå är kortisoninjektioner. Det här gör man dock inte i första taget. Det ska vara ärr som är riktigt bekymmersamma för att det ska bli tal om denna metod.

IPL-behandlingar kan vara ett alternativ

Du kan gå till en hudklinik som erbjuder IPL-behandlingar för att göra något åt ärr. IPL-behandlingar används i flera olika syften. Lasern kan till exempel användas för hårborttagning eller minska på rynkor.

Om du vill behandla ärr med IPL är det förstås viktigt att du går till en klinik som har god erfarenhet av detta. Se om du kan få referenser på tidigare patienter som har fått goda resultat av denna behandlingsmetod.

Krämer och salvor

Vad gäller krämer och salvor är de som mest effektiva direkt efter att skadan har uppstått och läkningen går igång. Det krävs recept för den här typen av salvor och de måste användas på rätt sätt för att det ska ge resultat.

Operation för ärrkorrektion

Sist men inte minst är det förstås möjligt att operera bort ärr. Det betyder att en kirurg går in och skär bort ärrbildningen som besvärar. Det nya såret kommer att sys igen på ett bättre sätt och så behandlas det för att det nya ärret ska vara mindre plågsamt än det tidigare.

För att få en operation av ärr är det förstås nödvändigt att detta kan försvaras. Ibland är det inte tal om en enkel operation av huden. Ärr kan nämligen sträcka sig djupt ner i fettvävnad och muskler.

Leave a Comment