Räkna kalorier för att gå ner i vikt

Många dieter går ut på att man ska ha koll på de kalorier som man sätter i sig. Även om metoder som Viktväktarna utvecklar sina metoder så är det fortfarande så att man lägger stor vikt vid det antal kalorier som olika matprodukter har. Det kan vara bra att lära sig räkna kalorier då man vill gå ner i vikt, men det är viktigt att förstå att det inte bara handlar om antal kalorier utan också om den typ av kalori som man får i sig. Ett exempel på detta är att en näve nötter rent praktiskt kan ge fler kalorier än ett mindre bakverk men att nötterna givetvis är mycket bättre att få i sig än socker och vitt mjöl.

Räkna kalorier i mat som du inte lagar

Om du beställer mat till exempel från catering i Stockholm kan det verka svårt att räkna ut kalorierna. Även om det är en cateringfirma med veganmat och annat som är i enlighet med din diet kan du ju inte räkna med att det är som när du lagar mat hemma.

Ett sätt att ta reda på rätt kalorimängd är att ta kontakt med de som lagar maten. Be att få veta mer om ingredienserna för att få en korrekt uppskattning. Många som håller dieter där de räknar kalorier eller poäng ger med avsikt lite mer för mat som kommer från cateringfirmor eller restauranger. Det kan också vara ett sätt att stanna på den säkra sidan.

Räkna kalorier med måltidsersättning

Det blir alltmer populärt att använda sig av måltidsersättning för att på så vis gå ner i vikt. Det här fungerar just för att man med ersättningarna får stenhård koll på vad man sätter i sig. Det här är ett enkelt sätt att räkna kalorier på för när det gäller vanlig mat så är det inte alltid så självklart att man vet precis hur många kalorier det blir. Ett rött äpple kan ge allt mellan 50 och 90 kcal. Men man kan ju inte använda sig av måltidsersättningar i all evinnerlighet så om man vill går ner i vikt genom att hålla sig under det antal kcal som man bör få i sig per dag så gäller det att lära sig mer om varje matvara och vad den innehåller.

Räkna kalorier

Ät mindre för att gå ner i vikt

Det är alltså så att du måste minska på intaget av mat för att gå ner i vikt och det här är inte alltid så lätt. Det är ju trots allt så att själva ätandet fyller en social funktion och många upplever också ett beroende av att ständigt stoppa i sig vilket kan bero på emotionella behov. I vissa fall så kan det vara så att man behöver terapi för att förstå varför man äter för mycket eftersom man efter varje avslutad diet återgår till samma mönster. Om det är så att man har några kilo för mycket och ser att man inte ökar i vikt så kan det vara ganska lätt att gå ner i vikt genom att ta reda på hur många kalorier man får i sig per dag och sedan justera detta.

Ju mindre man äter desto mer vikt förlorar man, men kom ihåg att det finns gränser. För de allra flesta så är det mycket bättre att långsamt lägga om sin livsstil och öka på motion på ett sätt som håller. Att svälta sig är ingen bra lösning för man kommer förr eller senare att återgå till de ätvanor som man har haft sedan tidigare.

Hjälp med att räkna

Det är förstås enkelt nog att höfta fram hur pass många kalorier man får i sig per dag då man håller sig till en viss diet men hur ska man hålla koll på räkningen under en längre period? När man kanske ska deffa under några veckors tid för att bränna fett och bygga muskler så måste man ju verkligen hålla koll på vad man stoppar i sig. Förutom de färdiga matprodukterna som måltidsersättningar och proteinpulver så kommer man ju att äta annan mat som plussar på intaget. En bra lösning kan vara en app som räknar kalorierna åt en. Det finns lite olika appar på marknaden och dessa gör det lättare att räkna och att se hur man ligger till. En stor fördel med en app är att den kan öka på motivationen då man hela tiden är medveten om vad och hur man äter samt vad som händer med vikten.

Viktigt att inte bli fixerad

Idag så pratas det ju en hel del om att det där med att försöka leva på ett sunt sätt kan gå över gränsen och visst finns det folk som tycks förlora all mening i livet förutom den att de vill gå ner i vikt och bränna fett. Självklart så är det så att man måste finna en livsstil som man mår bra av. Om det blir för stressigt att räkna kalorier så bör man se över hur man har lagt upp sin planering och justera denna. Att förlora sig i en diet eller kaloriräkning är aldrig sunt men det betyder inte att man bör skippa hela tanken om att räkna. Ta en verklighetskoll då och då så att det hela verkligen ger hälsa och inte blir till onödig stress i ditt liv.

Glöm inte bort att du kan bränna kalorier

Man tänker ofta bara på den mat som man äter då man kör med kaloriräkning men det är ju faktiskt så att man kan bränna kalorier genom att röra på sig. Ta reda på hur många kalorier som går åt under en vanlig promenad, ett mått är att man bränner omkring 30 kcal då man går snabbt under 15 minuters tid. Det här är något som du sedan kan använda för att unna dig något extra gott eller för att viktminskningen ska gå snabbare. Hur mycket du kommer att bränna beror en hel del på vilken motion du utövar och hur länge samt hur intensivt.

När du lägger upp en plan för hur många kalorier som du får inta varje dag så kan du alltid ha en buffert och låta bli att inkludera all motion som du utövar. Ibland så blir det svårt att hålla sig till planen och då kan en rask promenad eller ett bra spinning pass på gymmet vara det som räddar räkningen och ser till att du fortsatt går ner i vikt eller ligger kvar på den vikt som du är bekväm med.

Här är en underbar sallad som verkligen är nyttig och som har rätt så gott om kalorier, men det här är nyttiga kcal som kroppen mår bra av.