Vad är vitamin-E-olja bra för?

Vitamin-E-olja är vanligt förekommande i olika hudvårdsprodukter. Det har använts i årtionden för att främja frisk hud, hår och naglar. Vitamin E  är en antioxidant som skyddar huden från skador orsakade av fria radikaler som produceras av exponering för miljöföroreningar, UV-strålning och andra faktorer.

Här ska vi se på fördelarna med E-vitaminolja och hur den kan användas för att förbättra hudens hälsa. Om du känner att du vill använda vitamin E för att ta hand om din hud kan det vara det värt. Men var väl medveten om varför och tänk på att andra ämnen som finns i hudvårdsprodukter kan vara mer eller mindre bra för det samlade resultatet.

Vad är E-vitaminolja?

Vitamin E är en grupp fettlösliga antioxidanter som spelar en avgörande roll för att upprätthålla frisk hud, ögon och immunförsvar. Vitamin-E-olja kommer från vitamin E och används ofta i hudvårdsprodukter som krämer, lotioner och serum. Oljan är en blandning av tokoferoler och tokotrienoler som är organiska föreningar med kraftfulla antioxidantegenskaper. Oljan finns i flytande eller kapselform och kan användas topiskt eller oralt.

Fördelarna med E-vitaminolja för huden

1. Återfuktande
Vitamin-E-olja är ett naturligt mjukgörande medel som hjälper till att lugna och återfukta torr och flagnande hud. Den bildar en skyddande barriär på hudens yta, förhindrar fuktförlust och håller huden mjuk och smidig. Vitamin-E-olja kan användas som en fuktkräm för ansikte, kropp och läppar.

2. Anti-aging
Vitamin-E-olja är en antioxidant som skyddar huden från skador orsakade av fria radikaler. Fria radikaler är instabila molekyler som kan skada hudceller vilket leder till för tidigt åldrande, rynkor och fina linjer. Vitamin E-olja hjälper till att neutralisera fria radikaler och främjar hälsosam cellförnyelse, vilket minskar tecken på åldrande.

Tillsammans med andra produkter som sprängticka, C vitamin och god kost så kan det göra stor skillnad om du börjar använda en kräm med vitamin E regelbundet.

3. Läkande
Vitamin-E-olja har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska rodnad, svullnad och irritation. Den har också en lugnande effekt på huden vilket gör den idealisk för användning på mindre brännskador, skärsår och blåmärken. Vitamin E-olja kan hjälpa till att påskynda läkningsprocessen och förhindra ärrbildning.

4. Solskydd
Vitamin-E-olja kan användas för att skydda huden från skador orsakade av UV-strålning. Oljan fungerar som ett naturligt solskydd, absorberar skadliga UV-strålar och hindrar dem från att tränga in i huden. Olja med vitamin E kan användas ensam eller i kombination med andra solskyddsmedel för att ge maximalt skydd.

Du kan till exempel kombinera oljan med zinkpasta för att på ett naturligt sätt blockera de skadliga strålarna. Antingen blandar du själv eller så köper du en produkt som har dessa ingredienser. Tänk på att fylla på mer än vad du gör med en vattenfast solkräm som innehåller kemikalier.

5. Blekning
Vitamin E-olja kan bleka huden och minska uppkomsten av mörka fläckar och hyperpigmentering. Den främjar en sund cellomsättning och hjälper till att bleka missfärgning vilket ger huden en jämnare ton.

Vitamin E i olja kan vara perfekt för dig som vill bli av med fläckar i ansiktet!

Hur använder du E-vitaminolja?

Vitamin E-olja kan användas lokalt eller oralt. När du använder E-vitaminolja lokalt bör den appliceras direkt på huden eller blandas med andra bäraroljor som jojoba-, kokos- eller mandelolja. Vitamin E-olja kan läggas till krämer, lotioner och serum för att förbättra deras fuktgivande och anti-aging egenskaper.

När du tar vitamin E-olja oralt är det viktigt att följa den rekommenderade dosen. Det rekommenderade dagliga intaget av vitamin E för vuxna är 15 mg. Vitamin E-tillskott bör tas med mat för att förbättra absorptionen.

Försiktighetsåtgärder

Medan E-vitaminolja i allmänhet är säker att använda så finns det några försiktighetsåtgärder att överväga. Vitamin E-olja kan orsaka hudirritation hos vissa, särskilt de med känslig hud. Det rekommenderas att utföra ett litet test innan du använder E-vitaminolja på huden.

Vitamin E-olja kan också interagera med vissa mediciner som blodförtunnande medel och kemoterapi. Det är viktigt att konsultera en vårdgivare innan du tar vitamin E-tillskott om du tar några andra mediciner samtidigt.