Varför ar glutamin bra?

Glutamin är en icke-essentiell aminosyra. Det betyder att den kan produceras av kroppen. Samtidigt finns denna aminosyra i många proteinrika livsmedel. Glutaminet spelar en mängd viktiga roller i kroppen. Det ger vårt immunförsvar stöd och är också viktigt för att våra muskler ska kunna återhämta sig efter träning. Dessutom behöver du glutamin för att ha god hälsa i tarmarna då det krävs för att slemhinnan i tarmen ska fungera på rätt sätt.

Här är tio anledningar till varför glutamin är bra för kroppen

1. Stöd för muskelåterhämtning: Glutamin är en viktig aminosyra för muskelåterhämtning efter träning. Detta eftersom det kan hjälpa till att minska muskelömhet och stödja tillväxt och reparation av muskelvävnad. Så utöver att använda massagepistol, ta magnesium och varma bad så bör du alltså tänka på det där med glutaminet!

2. Stöd för immunförsvaret: Glutamin är ett nyckelnäringsämne för immunförsvaret. Detta eftersom det är involverat i produktionen av vita blodkroppar och andra komponenter i immunsystemet.

3. Främjar tarmhälsa: Glutamin är en primär bränslekälla för cellerna som kantar tarmväggen vilket hjälper till att upprätthålla hälsan i tarmen och stödja näringsupptaget. Mycket viktigt för dig som sysslar med detox och vill se goda resultat av detta.

4. Stödjer sårläkning: Glutamin är involverat i produktionen av kollagen som är ett protein som spelar en avgörande roll för sårläkning.

5. Minska inflammation i kroppen: Glutamin har antiinflammatoriska egenskaper vilket kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen och stödja den allmänna hälsan.

6. Stöd för hjärnan: Glutamin är viktigt för produktionen av signalsubstanser som är avgörande för hjärnans funktion. Om du har brist på glutamin så kan du inte tänka ordentligt.

7. Stöd för leverhälsan: Glutamin är viktigt för leverfunktionen eftersom det hjälper till att avlägsna ammoniak från kroppen. Levern behöver detta stöd för att kunna hantera alla gifter som den ska rensa ut från din kropp.

8. Stöd för viktkontroll: Glutamin kan hjälpa till att stödja viktkontroll genom att minska aptiten och öka känslan av mättnad. Om du vill bränna fett och gå ner i vikt snabbt kan detta vara något att tänka på.

9. Stöd för kardiovaskulär hälsa: Glutamin har visat sig ha positiva effekter på blodtryck och kolesterolnivåer vilket kan stödja kardiovaskulär hälsa. Det är alltså viktigt att ha tillräckligt av detta ämne för att hjärtat ska må bra.

10. Stöd till cancerpatienter: Glutamin har använts för att stödja cancerpatienter som genomgår kemoterapi. Detta eftersom det kan hjälpa till att minska biverkningarna av behandlingen.

Glutamin finns i många proteinrika livsmedel som:

  • Kött och fågel
  • Fisk och skaldjur
  • Mejeriprodukter
  • Baljväxter, såsom bönor och linser
  • Nötter och frön
  • Fullkorn, som quinoa och brunt ris

Det är viktigt att notera att medan glutamin finns i många livsmedel är det ofta närvarande i relativt små mängder. Dessutom bör personer med vissa medicinska tillstånd, såsom leversjukdom eller en historia av epeleptiska anfall, tala med sin läkare innan de kompletterar med glutamin.

Du kan givetvis se på tillskott och proteinpulver som har denna ingrediens. Var dock medveten om hur mycket du får i dig. För det mesta är en varierad kost den bästa lösningen. Om du ser på listan med mat som har glutamin så inser du att det ändå är ganska enkelt att få i sig denna aminosyra.

Ska du undvika glutamin om du har cancer? Se doktor Bergs svar på den frågan: