Vilken typ av B12 tillskott är bäst?

Vitamin B12 är ett väldigt viktigt näringsämne som finns naturligt i många livsmedel. Om du vill få i dig mer B12 via kosten så är det kött, fisk, ägg och mejeriprodukter som gäller. Du behöver detta vitamin för din kropps energiproduktion, nervfunktion och bildande av röda blodkroppar så det är inte så dumt att se lite närmre på hur du får i dig tillräckligt mycket B12.

Men om du inte äter kött eller mejeriprodukter så kan det vara så att du behöver B12 tillskott. Tyvärr är det många som inte får i sig tillräckligt av detta viktiga näringsämne från kosten. Detta även om du äter kött och mejeriprodukter. Det kan också vara anledningen till att vitamin B12-tillskott är så populära. För vi mår så mycket bättre då vi inte lider av B12 brist!

Men med så många olika typer av kosttillskott tillgängliga kan det vara svårt att veta vilket som är bäst för dig. Vi ska se lite närmre på vad du kan tänka på för att hitta rätt variant för dig.

Ta en titt på formen på B12 tillskottet

När du väljer ett vitamin B12-tillskott är det viktigt att överväga tillskottets form. De två huvudsakliga formerna av vitamin B12-tillskott är:

1. Cyanokobalamin

2. Metylkobalamin

Cyanokobalamin är den vanligaste formen av vitamin B12 som används i kosttillskott. Det är billigt, stabilt och absorberas lätt av kroppen. Metylkobalamin är den aktiva formen av vitamin B12 som finns i kroppen och anses vara effektivare än cyanokobalamin.

Det är också viktigt att överväga doseringen av kosttillskott. Detta oavsett om det rör vitamin B12, magnesium, C vitamin eller något annat. Vitamin B12 finns i ett brett utbud av doser, från 10 mcg till 1000 mcg. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) för vuxna är 2,4 mcg även om vissa hälsoexperter rekommenderar högre doser för vissa tillstånd.

Det är viktigt att tala med din läkare innan du tar höga doser av vitamin B12, eftersom för mycket kan vara skadligt.

Tabletter, kapslar eller dryck…

Vitamin B12-tillskott finns i en mängd olika former som tabletter, kapslar, vätskor och till och med injektioner. Tabletter och kapslar är den vanligaste formen av vitamin B12-tillskott som du enkelt kan beställa i en butik online eller köpa från din lokala hälsokost. Den här typen av B12 tillskott är lätta att ta och tolereras generellt väl av kroppen.

Flytande kosttillskott är ett alternativ för den som har svårt att svälja piller, medan injektioner är det mest direkta sättet att få in vitamin B12 i kroppen. Injektioner kan du dock inte klara på egen hand och det är något som en läkare kan ordinera då det verkligen behövs.

Få i dig mer B12 via kosten

Det är också viktigt att överväga källan till vitaminer och mineraler. Många vitamin B12-tillskott kommer från animaliska källor såsom lever. För de som är vegetarianer eller veganer är det viktigt att kontrollera etiketten för att säkerställa att tillskottet är växtbaserat. Det finns också några kosttillskott som är gjorda av syntetiska källor, såsom jäst eller bakterier. Dessutom ska du beakta att en kost du håller för att gå ner i vikt eller deffa kan påverka ditt upptag av vitaminer.

Tänk på livsstil och behov

När det gäller att välja den bästa typen av vitamin B12-tillskott är det viktigt att överväga dina behov och livsstil. För dem som inte får i sig tillräckligt med vitamin B12 från kosten kan ett tillskott hjälpa till att säkerställa att de får i sig tillräckligt med detta viktiga näringsämne. Det är dock viktigt att du pratar med din läkare innan du börjar med något tillskott för att se till att det är rätt för dig.

Glöm inte bort att läsa recensioner när du väljer mellan olika märken. Det kan hjälpa dig att hitta det bästa B12 kosttillskottet för dig!