Hur fungerar insulinresistens?

Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln och det behövs för att reglera blodsockernivån i kroppen. Insulinresistens uppstår när kroppens celler blir mindre känsliga för insulin vilket leder till förhöjda blodsockernivåer. Vi har tidigare noga gått igenom vad insulinresistens är. Nu ska vi se närmre på hur den fungerar rent praktiskt.

Hur fungerar insulinresistens?

Insulinresistens är ett tillstånd där kroppens celler blir mindre känsliga för effekterna av insulin. Som ett resultat behöver kroppen producera mer insulin för att uppnå samma effekt. Detta leder till förhöjda insulinnivåer i blodet.

Med tiden kan höga nivåer av insulin orsaka skador på kroppens celler och vävnader vilket leder till en mängd olika hälsoproblem som typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och metabolt syndrom.

Orsaker till insulinresistens:

1. Fetma: Fetma är en betydande riskfaktor för insulinresistens. Överskott av kroppsfett kan leda till kronisk inflammation, vilket kan försämra kroppens förmåga att svara på insulin. Om du går ner i vikt kan du alltså minska risken för insulinresistens även om experter säger att den som redan är väldigt överviktig också är insulinresistent.

2. Stillasittande livsstil: Brist på fysisk aktivitet kan också bidra till insulinresistens. Träning hjälper till att öka insulinkänsligheten vilket kan hjälpa till att sänka blodsockernivån.

3. Genetik: Vissa människor kan vara genetiskt predisponerade för insulinresistens vilket gör det svårare för deras kroppar att svara på insulin. Detta är dock en teori och det kan också vara så att det har mer med livsstil att göra. Det vill säga att du ärver din livsstil vad gäller kost och träning.

4. Ålder: När vi åldras blir våra kroppar mindre känsliga för insulin vilket leder till en ökad risk för insulinresistens och typ 2-diabetes.

 

Din kosthållning får stor betydelse för hur pass insulinkänslig du är

Förebyggande av insulinresistens

1. Hälsosam kost: Att äta en balanserad kost som är låg i bearbetade livsmedel och hög i fiber och fullkorn kan hjälpa till att förhindra insulinresistens.

2. Träning: Regelbunden träning kan bidra till att förbättra insulinkänsligheten och sänka blodsockernivåerna. Satsa på styrketräning och HIIT träning.

3. Behåll en hälsosam vikt: Att bibehålla en hälsosam vikt kan hjälpa till att förebygga insulinresistens och minska risken för typ 2-diabetes. Du kanske får se på hjälpmedel som bantningspiller för att lyckas snabbare.

4. Minska stress: Kronisk stress kan bidra till insulinresistens. Att delta i stressreducerande aktiviteter som meditation eller yoga kan hjälpa till att förbättra insulinkänsligheten.