Stretching höftböjare – Det är viktigt att stretcha höft!

Det är vanligt med stel höftböjare. Det här är en del av kroppen som har 3 muskler: Psoas Major, Psoas Minor och Iliacus. Den sammanlänkar vår överkropp med vår underkropp och ser till att vi kan gå upprätt.

Om du har frisk höftböjare så kan du jobba med god hållning men tvärtemot så kan en höftböjare som inte är i gott skick leda till problem. Om du har stel eller svag höftbörjare är det dags att stretcha höft.

Vi ska se på bra träning och stretching höftbörjare stärks av.

Att sträcka på höfterna är en viktig del av en hälsosam livsstil. Det kan hjälpa till med att minska spänningar och stelhet i höfterna, förbättra din hållning och minska risken för skador. Om du använder bantningspiller för att gå ner 10 kg på 2 veckor och även tränar intensivt så bör du verkligen komma ihåg dina höfter!

Även om stretching kan göras när som helst, är det viktigt att förstå hur du stretchar säkert och effektivt.

Varför är det viktigt med stretching av höftböjare?

Det finns flera goda anledningar till att stretcha höft. Det kan som vi redan nämnt hjälpa till att minska spänningar och stelhet i höfterna, förhindra skador och förbättra hållningen. Men det finns mer som du har att vinna på stretch utsida lår, runt rumpan och höften.

Detta kan:

  • Bidra till att minska risken för att utveckla kronisk höftsmärta
  • Bidra till minskad risk för höftledsartros
  • Bidra till att förbättra flexibiliteten och rörelseomfånget
  • Leda till bättre prestation i fysiska aktiviteter som löpning, hoppning och klättring
stretcha höft
Om höften är stel blir det svårt att röra på sig på ett naturligt sätt!

Stretcha höft säkert och effektivt

Vid stretching höftbörjare är det viktigt att göra övningen korrekt för att undvika skador. Här är några tips för hur du kan stretcha höft steg för steg:

  1. Värm upp

Innan du stretchar är det viktigt att värma upp musklerna. Detta kan göras genom att göra lite lätt aerob träning, som att gå eller jogga i 5-10 minuter. Stretching efter ditt träningspass är perfekt för då är du varm och mjuk i kroppen.

  1. Fokusera på rätt form

När du stretchar ska du se till att fokusera på rätt form. Detta innebär att hålla ryggraden rak och inte kröka ryggen. Dessutom är det viktigt att hålla kärnan engagerad och magmusklerna spända. Följ noga instruktionerna oavsett om du ska stretcha rumpan eller core musklerna!

  1. Överdriv inte!

Det är viktigt att inte överdriva, stretcha inte för hårt för det kan leda till skada. När du stretchar är det viktigt att lyssna på din kropp och sluta om det känns obehagligt.

  1. Håll stretchen under 30 sekunder

Vid stretching är det viktigt att hålla det stretchade läget i minst 30 sekunder. Detta kommer att bidra till att öka flexibiliteten och rörelseomfånget.

stretcha höften

Hur ofta ska du stretcha dina höfter?

Det rekommenderas att stretcha höfterna minst två till tre gånger i veckan. Detta hjälper till att upprätthålla flexibilitet och ditt rörelseomfång. Dessutom är det viktigt att stretcha efter all fysisk aktivitet som löpning eller sport. Detta kommer att bidra till att minska risken för skador och hålla höfterna lösa och smidiga.

Du kan ta för vana att köra stretching av höftbörjare i samband med all form av träning. Även efter en frisk promenad.

Du kan förstås också använda dig av metoder som varma bad, massagepistol och massage av professionell massageterapeut. Det kan också hjälpa dig att få upp smidigheten och dra ner på smärta i höftområdet.

Fördelar med att stretcha höfterna regelbundet

Det finns många fördelar med att sträcka ut höfterna regelbundet. Här är några av de främsta:

Förbättrad flexibilitet och rörelseomfång

Regelbunden höftstretching kan bidra till att förbättra flexibiliteten och rörelseomfånget. Detta kan bidra till att förbättra prestationsförmågan i fysiska aktiviteter, såsom löpning, hoppning och klättring. Det är också en viktig fördel i vardagen och det särskilt för dig som lider av en stel höft.

Minskad risk för skador

Att stretcha höften regelbundet kan bidra till att minska risken för att utveckla kronisk höftsmärta eller höftledsartros. Dessutom kan det hjälpa till att minska risken för skador, eftersom det hjälper till att hålla höfterna lösa och smidiga.

Förbättrad hållning

Höftstretching kan förbättra din hållning eftersom den hjälper till med att minska spänningar och stelhet i höfterna.

Stretcha höft om du har ont i höften

Du kan även stretcha höften om du har ont men det är viktigt att du då jobbar varsamt och med rätt rörelsemönster. Det kan vara så att du har ont för att framsidan av din höftböjare har förkortats samtidigt som baksidan av dina sätesmuskler har förlängts.

Du bör då jobba med höftstretching såväl som styrka för musklerna. Aktivera ditt säte med sidoliggande benlyft. Du kan också köra musslan och så har vi höftlyft som är till för att hjälpa dig med stretching och styrka av höften. Här vill vi dock ge dig rådet att be en kunnig person visa dig hur så att du inte gör fel!

Stretchövning för höftbörjare och magmuskler

I takt med att du jobbar med musklerna i sätet så behöver du också jobba med magens muskler för att de ska kunna avlasta din höftböjare. Ta ett gummiband av ministorlek och placera runt dina fötter. Lyft sedan ett knä så högt som du kan. Detta kommer att träna din höftböjare samtidigt som musklerna i din mage aktiveras.

Här är en mycket bra stretchövning för din höftbörjare: